Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony w rękawie Dziś dzielę się z Wami przepisem na pyszny pieczony schab. Tak przygotowane mięso można podać na ciepło na obiad (w towarzystwie powstałego podczas pieczenia sosu) lub na zimno w formie wybornej domowej wędliny. Schab pieczony w rękawie wychodzi naprawdę soczysty, miękki, nie jest wyschnięty, ani twardy. A prosta mieszanka przypraw dodaje nadaje mięsu wspaniałego smaku i aromatu. Musicie koniecznie spróbować.

Schab upiekłam w rękawie do pieczenia Stella Pack S.A.

Podany przepis jest na mniejszy kawałek mięsa. Jeśli użyjecie mięsa od 1 kg lub cięższego, to pamiętajcie, by stosować się prostej zasady:

Mięso pieczemy zgodnie z zasadę 1 kg mięsa – 55 minut +5-7 minut zostawione w wyłączonym piekarniku.

Składniki:

  • 0,6 kg schabu bez kości

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka pieprzu

  • 3 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki

  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku

  • 2 łyżeczki majeranku

  • 1 pełna łyżka masła

  • 3 liście laurowe

Przygotowanie:

Mięso przekładamy do miski i nacieramy dokładnie mieszanką przypraw: sól, pieprz, słodka czerwona papryka, granulowany czosnek i majeranek.

Tak przygotowane mięso wkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki, a najlepiej na całą noc.

Po tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, z termoobiegiem).

Mięso przekładamy do rękawa do pieczenia, posypujemy rozgniecionymi w dłoniach liśćmi laurowymi i na wierzch nakładamy łyżkę masła. Rękaw zawiązujemy z dwóch stron i dziurkujemy w 4-5 miejscach za pomocą patyczków do szaszłyków.

Mięso układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 38-40 minut. Potem zostawiamy jeszcze na 5 minuty w wyłączonym i zamkniętym piekarniku.

Sos można zlać i podawać do schabu (na ciepło) lub wykorzystać do innych dań, a schab podawać jako wędlinę.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Dodaj komentarz