Jak ugotować żółty / złoty ryż?

Ryż to bardzo częsty dodatek do potraw. Warto czasem przygotować go nieco inaczej – tym prostym sposobem urozmaicisz swój posiłek, a „zwykły” ryż nabierze orientalnego charakteru.

  • Ryż
  • Kurkuma
  • Masło
  • Świeże zioła – opcjonalnie

Sposób przygotowania – niezwykle prosty. Do wody, w której gotować będziemy ryż, dodajemy trochę soli, łyżeczkę masła i kurkumę – wystarczy pół płaskiej łyżeczki na porcję ryżu dla 2-3 osób. Większa ilość sprawi, że kolor będzie bardziej intensywny. Smak kurkumy będzie również nieco bardziej wyczuwalny, ale nie zdominuje ryżu – spokojnie.

Ryż gotujemy w zależności od rodzaju – zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.

Dzięki dodaniu masła ryż będzie bardziej smaczny, zdecydowanie mniej suchy.

Do gotowania ryżu często dodaję posiekane świeże zioła. Dzięki temu zyskamy dodatkowy smak i aromat, a zielone akcenty w pięknie złotym ryżu będą się świetnie prezentowały! Smacznego.

ruż

Dodaj komentarz

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑