Ryż to bardzo częsty dodatek do potraw. Warto czasem przygotować go nieco inaczej – tym prostym sposobem urozmaicisz swój posiłek, a „zwykły” ryż nabierze orientalnego charakteru.
- Ryż
- Kurkuma
- Masło
- Świeże zioła – opcjonalnie
Sposób przygotowania – niezwykle prosty. Do wody, w której gotować będziemy ryż, dodajemy trochę soli, łyżeczkę masła i kurkumę – wystarczy pół płaskiej łyżeczki na porcję ryżu dla 2-3 osób. Większa ilość sprawi, że kolor będzie bardziej intensywny. Smak kurkumy będzie również nieco bardziej wyczuwalny, ale nie zdominuje ryżu – spokojnie.
Ryż gotujemy w zależności od rodzaju – zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
Dzięki dodaniu masła ryż będzie bardziej smaczny, zdecydowanie mniej suchy.
Do gotowania ryżu często dodaję posiekane świeże zioła. Dzięki temu zyskamy dodatkowy smak i aromat, a zielone akcenty w pięknie złotym ryżu będą się świetnie prezentowały! Smacznego.
Dodaj komentarz