Bułeczki drożdżowe pełne kapusty z grzybami

Paszteciki pasztecikami, ale co powiecie na bułeczki drożdżowe z kapustą i grzybami? Ja mówię głośne TAK! Z racji tego, że z pasztecików najbardziej lubię farsz, postanowiłam stworzyć przepis, który będzie zawierał więcej farszu, a mniej ciasta. Tym sposobem powstały najlepsze na świecie bułeczki pełne kapusty z grzybami. Spora ilość farszu, chrupiąca skórka i miękki środek… czy może być coś lepszego? Przekonajcie się, że nie 🙂

Składniki na kapustę z grzybami:
– 800g kapusty kiszonej
– 50g suszonych grzybów
– 1 marchewka
– 1 cebula
– 35g masła
– 1 łyżeczka cukru
– sól, pieprz
Składniki na ciasto drożdżowe:
– 510g mąki orkiszowej 700
– 270ml mleka
– 60g masła
– 15g drożdży świeżych
– 1 łyżeczka soli
– 3/4 łyżeczki cukru
Dodatkowo: 1 żółtko + 1 łyżka mleka, sezam

KAPUSTA Z GRZYBAMI: Grzyby płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do rondelka, zalewamy 1 szklanką ciepłej, przegotowanej wody i moczymy przez kilka godzin, a najlepiej przez noc. Następnie grzyby gotujemy około 20 minut w wodzie, w której się moczyły. Odcedzamy, zachowując oddzielnie wywar i grzyby. Większe grzyby kroimy na mniejsze kawałki, a cebulę drobno siekamy. W garnku, grzyby wraz z cebulką dusimy na maśle przez 3 minuty. Kapustę płuczemy na sitku pod bieżącą, chłodną wodą, odciskamy i siekamy. Następnie wkładamy ją do garnka i zalewamy wywarem z grzybów. Gotujemy pod uchylonym przykryciem na średnim ogniu przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajmy startą marchewkę, sól, pieprz i cukier, mieszamy i gotujemy 10 minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.
CIASTO DROŻDŻOWE: W miseczce rozcieramy pokruszone drożdże z cukrem. Dodajemy ciepłe mleko i 2 czubate łyżki mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut pod przykryciem ze ściereczki do czasu, aż na powierzchni powstanie piana. W międzyczasie przesiewamy mąkę do większej miski, dodajmy sól. Wlewamy spieniony rozczyn z drożdży i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką lub za pomocą mieszadła miksera. Wyrabiamy je jeszcze przez około 3 minuty (ręką lub hakiem miksera). Stopniowo dodajemy miękkie masło, cały czas zagniatając ciasto. Wyrabiamy przez około 10 minut, do czasu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk. Jeżeli będzie się kleiło – dosypujemy stopniowo mąki, ciągle wyrabiając, do momentu gdy przestanie się kleić. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
PASZTECIKI: Ciasto wyjmujemy na stolnicę, chwilę wygniatamy i formujemy kulę. Podsypujemy mąką stolnicę i rozwałkowujemy ciasto na duży prostokąt. Dzielimy go na 3-4 części. Każdą część jeszcze bardziej rozwałkowujemy i dzielimy na kolejne 3-4 paski (w zależności od tego, jak duże bułeczki chcemy uzyskać). Na całej powierzchni każdego z pasków wykładamy kapustę z grzybami i zwijamy w bułeczkę, a na końcu zlepiamy ciasto na całej długości łączenia. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przenosimy w dłoniach bułeczki, układając je łączeniem do dołu, zachowując odstępy. Żółtko łączymy z łyżką mleka i taką mieszanką smarujemy każdą bułeczkę, a na koniec posypujemy sezamem. Odstawiamy na 30 minut i w międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Pieczemy przez około 30-35 minut do czasu, aż się zrumienią.
Smacznego!

Dodaj komentarz