Kiełbasa biała


W tym roku święta wielkanocne będą inne, pozbawione magii radości przygotowania.
Dla naszego dobra i innych teraz najważniejsze jest zostać w domu.
Przygotowałam  dla Was przepis na domową surową białą kiełbasę, która wyszła bardzo pyszna,  bez konserwantów.

Kiełbasa biała surowa
·       2kg mięsa z szynki klasa I
·       2kg karkówki klasa II
·       1kg tłuszczyków wieprzowych.
Przyprawy
·       18g- 22g soli/1kg mięsa 
·       2g pieprzu czarnego/1kg mięsa
·       1 główka czosnku
·       woda
Dodatkowo
·       Jelita wieprzowe.

Wykonanie
Mięso z szynki klasy pierwszej rozdrabniamy na szarpaku, karkówkę na sitku 6mm zaś tłuszczyki wieprzowe na sitku 3mm.  Mięso przekładamy do miski, dodajemy przyprawy i około 200ml letniej wody. Mieszamy do uzyskana kleistości. Masę mięsną przekładamy do nadziewarki, następnie napełniamy jelita odkręcając odcinki o długości 10-15 cm.


Brak komentarzy: