Mini naleśniki ze szpinakiem BLW to mój pomysł na danie dla niemowlaka przy rozszerzaniu jego diety. Można je podać od 8 miesiąca, choć tak naprawdę od czasu kiedy dziecko jest gotowe gryźć i rozdrabniać choćby dziąsełkami miękkie naleśniki bez ryzyka zakrztuszenia się.

To danie, które maluch łatwo może wziąć w rączkę i uczyć się chwytać i jeść samodzielnie.

Dla mniejszych dzieci, można te okrągłe placuszki jeszcze pokroić w paski lub w kosteczkę by łatwiej im była je rozdrabniać.

Jeśli wasze dzieci rozpoczynają przygodę z BLW i szukać inspiracji na dania, koniecznie zajrzyjcie do tagu BLW lub Dania dla niemowlaka.

 

 

PRZEPIS NA MINI NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM BLW

Składniki na mini naleśniki ze szpinakiem BLW:

  • 1 szkl mąki – ja użyłam orkiszowej
  • 0,5 szkl mleka – u mnie mleko owsiane – przepis
  • 1 jajko
  • 100g szpinaku mrożonego rozdrobnionego (wcześniej rozmrażamy)
  • 0,5 szkl wody
  • 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego

 

Jak zrobić mini naleśniki ze szpinakiem BLW:

  1. Zaczynamy od przygotowania składników i sprzętu. Ciasto możecie przygotować w misce ręcznie lub dużo łatwiej w mikserze do koktajli.
  2. Najpierw do miski wsypujemy mąkę.
  3. Następnie do maki dodajemy olej, rozmrożony szpinak, mleko i wodę.
  4. Potem jajko wybijamy na talerzyk sprawdzając jego świeżość i dolewamy do miski.
  5. W kolejnym kroku wszystkie składniki miksujemy na gładkie ciasto.
  6. Następnie rozgrzewamy patelnię, najlepiej taka z powłoką nieprzywierającą.
  7. Wylewamy porcje ciasta na patelnie formując mini naleśniki.
  8. Smażymy je z obu stron aż stracą surowość, przekładamy na talerz i studzimy.