Mini naleśniki ze szpinakiem BLW to mój pomysł na danie dla niemowlaka przy rozszerzaniu jego diety. Można je podać od 8 miesiąca, choć tak naprawdę od czasu kiedy dziecko jest gotowe gryźć i rozdrabniać choćby dziąsełkami miękkie naleśniki bez ryzyka zakrztuszenia się.
To danie, które maluch łatwo może wziąć w rączkę i uczyć się chwytać i jeść samodzielnie.
Dla mniejszych dzieci, można te okrągłe placuszki jeszcze pokroić w paski lub w kosteczkę by łatwiej im była je rozdrabniać.
Jeśli wasze dzieci rozpoczynają przygodę z BLW i szukać inspiracji na dania, koniecznie zajrzyjcie do tagu BLW lub Dania dla niemowlaka.
PRZEPIS NA MINI NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM BLW
Składniki na mini naleśniki ze szpinakiem BLW:
- 1 szkl mąki – ja użyłam orkiszowej
- 0,5 szkl mleka – u mnie mleko owsiane – przepis
- 1 jajko
- 100g szpinaku mrożonego rozdrobnionego (wcześniej rozmrażamy)
- 0,5 szkl wody
- 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego
Jak zrobić mini naleśniki ze szpinakiem BLW:
- Zaczynamy od przygotowania składników i sprzętu. Ciasto możecie przygotować w misce ręcznie lub dużo łatwiej w mikserze do koktajli.
- Najpierw do miski wsypujemy mąkę.
- Następnie do maki dodajemy olej, rozmrożony szpinak, mleko i wodę.
- Potem jajko wybijamy na talerzyk sprawdzając jego świeżość i dolewamy do miski.
- W kolejnym kroku wszystkie składniki miksujemy na gładkie ciasto.
- Następnie rozgrzewamy patelnię, najlepiej taka z powłoką nieprzywierającą.
- Wylewamy porcje ciasta na patelnie formując mini naleśniki.
- Smażymy je z obu stron aż stracą surowość, przekładamy na talerz i studzimy.
a co jest oprócz szpinaku-jakieś żółtawe płatki? wyraźnie widać na twoich naleśnikach
Mira
to wypieczone na patelni miejsca placuszków