Kryzysowa zupa cebulowa
to moja propozycja na bardzo smaczną i sycącą zupę. To zupa również bardzo tania, z łatwo dostępnych składników, takich które mamy zwykle w kuchni i spiżarni. Danie idealne kiedy dopinamy domowy budżet, nie mamy czasu czy możliwości zrobić zakupów. Danie dla studenta.
Najtrudniejszym elementem jest oczywiście obranie i posiekanie sporej ilości cebuli…
Jakie są wasze sposoby by nie płakać nad cebulą?
PRZEPIS NA KRYZYSOWA ZUPA CEBULOWA
Składniki na kryzysowa zupa cebulowa (ok 2,5 litra):
- 1,5 kg cebuli
- 1 łyżka masła
- 6 łyżek oleju
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka włoszczyzny suszonej
- liść laurowy
- 6 szt ziela angielskiego
- sól
- pieprz
Jak zrobić zupa cebulowa z grzanką:
- Najpierw cebulę obieramy i siekamy.
- Potem dusimy na roztopionym maśle z olejem aż stanie się miękka i szklista (nie możemy jej przypalić bo zupa będzie gorzka !)
- Następnie do cebuli dodajemy mąkę, mieszamy, chwilkę przesmażamy.
- Potem ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli.
- Zaraz potem zalewamy ok 2 litrami wody. Dodajemy przyprawy.
- W kolejnym kroku gotujemy na wolnym ogniu ok 30 min.
- Finalnie doprawiamy do smaku.
- Nadmiar zupy wekujemy – – sprawdź jak to zrobić.
Bardzo smacznie i kolorowo. Lubię . 🙂