niedziela, 29 marca 2020

Bułeczki cynamonowe


Przepis na pyszne bułeczki cynamonowe tzw. cinnamon rolls. 

Ciasto
250 ml ciepłego mleka (nie gorącego)
40 g drożdży 
500 g mąki pszennej
50 g cukru
szczypta soli
1 jajko
2 żółtka (białko zostawić do posmarowania bułeczek)
70 g miękkiego masła

Nadzienie
cynamon
cukier puder lub drobny cukier
cukier wanilinowy
miękkie masło

Lukier
cukier puder
woda lub sok z cytryny


Na początku należy zrobić zaczyn. Do miseczki dodać drożdże, łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i ok. 50 ml ciepłego mleka. Wymieszać i pozostawić na ok. 10 min, aż zacznie rosnąć.

Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i sól. Wymieszać i  dodać zaczyn oraz resztę mleka. Wszystko wymieszać łyżką. 

Dodać jajko, żółtka i zacząć wyrabiać ciasto. Następnie dodać masło i dalej wyrabiać, aż będzie gładkie. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1,5 h do wyrośnięcia. 

Ciasto wyłożyć na stolnice, przekroić na pół. Jedną część rozwałkować na duży placek ok 40 cm x 30 cm. Posmarować masłem, posypać cynamonem, cukrem, cukrem wanilinowym. Zawinąć w roladę i przekroić na plasterki o grubości ok 2 cm. To samo zrobić z drugą częścią ciasta. 

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i na nią wyłożyć bułeczki z zachowaniem odstępów. Bułeczki pozostawić do wyrośnięcia na ok 40 min.

Przed włożeniem do pieca bułeczki posmarować białkiem. Piec rozgrzać do 180 stopni. Bułeczki piec ok 20 min na złoty kolor. 

Do cukru pudru dodać niewielką ilość wody, wymieszać. Ostudzone bułeczki polać gotowym lukrem. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz