29 marca

Gofry ze szpinakiem, serkiem grani i tuńczykiem

Gofry to nasza ulubiona propozycja na "jakikolwiek" posiłek. Możemy je chrupać i na śniadanie i na podwieczorek a najlepiej smakują na wakacjach! Dziś idziemy o krok dalej bo zielone gofry na słodko już były ale teraz mamy zielone gofry na słono.  Z twarożkiem i wędzonym tuńczykiem - bajka!
Zapraszam oczywiście nie tylko niżej do wypróbowanie przepisu ale również do wiosennego wydania magazynu Aromat! <klik> gdzie znajdziecie również ten wpis ;)


Składniki na zielone gofry: 
100 g liści szpinaku 
1 łyżka soku z cytryny 
1 łyżka miodu/cukru 
1 szklanka mleka 
2 łyżki oleju rzepakowego 
1 jajko 
1 szklanka mąki pszennej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 


dodatkowo:
200 gram tuńczyka wędzonego 
opakowanie serka grani 
1/3 papryki czerwonej 
4 pomidorki koktajlowe 
1 łyżka koperku 
sól, pieprz 





Przygotowanie:
Do misy blendera przekładamy umyte i dobrze osuszone liście szpinaku, 
bądź odsączony na sicie szpinak mrożony. 
W misce blendera lub zwykłej mieszamy mleko, olej, sok z cytryny, miód i żółtko. 
Blendujemy całość na papkę. Białko ubijamy osobno w misce. 
Mąkę łączymy z proszkiem i przesiewamy do zielonej masy. Mieszamy mikserem. 
Do masy dodajemy ubite białko, mieszamy drewnianą łyżką. 
Ciasto małymi porcjami nalewamy na kratki gofrownicy i pieczemy ok 3-4 minut. 

Serek grani mieszamy z papryką i pomidorkami drobno posiekanymi. 
Dodajemy sól, pieprz i koperek. 
Upieczone gofry smarujemy serkiem. Serwujemy z wędzonym tuńczykiem i pomidorkiem. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger