guacamole
Pasta kanapkowa Sosy i dipy

Guacamole

Kuchnia : Meksykańska | Czas przygotowania : 10 minut | Porcje : 2 porcje

Guacamole – czyli pasta z awokado, na którą mówi się również meksykańska salsa z awokado. Super sprawdza się jako pasta na kanapki lub jako dodatek do imprezowych przekąsek, np. do nachosów. Guacamole jest tak pyszne, że powinno zasmakować nawet tym, którzy do awokado nie mogą się przekonać. Gorąco zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na prostą pastę z awokado, czyli guacamole.


Guacamole

Ta pasta z awokado, to zdecydowanie najsłynniejsza meksykańska salsa. Słyszał pewnie o niej każdy, albo chociaż większość osób, która kiedykolwiek się zetknęła z kuchnią meksykańską. Guacamole było już znane w czasach azteckich, a obecnie znane jest na całym świecie. Bardzo popularne jest w USA, ale i u nas w Polsce coraz chętniej ludzie sięgają po awokado i tworzą przepisy z jego udziałem. Awokado uznawane jest za afrodyzjak i posiada cenne właściwości odżywcze. Jest idealnym dodatkiem do nachosów, tacos, totopos, quesadilli i innych meksykańskich smakołyków. Guacamole, czyli meksykańska salsa z awokado, poza wcześniej wymienionymi dodatkami, pasuje również do warzyw pokrojonych w słupki oraz mięsa z grilla. Super się sprawdza również jako pasta na grzanki. Meksykanie dodają guacamole praktycznie do niemal każdej przystawki.

Guacamole przepis

Wersji Guacamole jest wiele i można je dowolnie modyfikować pod swoje gusta smakowe. W oryginalnej, podstawowej wersji awokado rozciera się na pastę z dodatkiem limonki i soli. Najczęściej dodawane dodatki to pomidory, chilli, czosnek oraz kolendra. Niektórzy, w tym ja, dodają także czerwoną cebulkę lub szalotkę. Czasami zamiast kolendry pojawia się natka pietruszki, lecz ona nadaje nieco inny posmak paście z awokado, więc jeśli macie możliwość, to lepiej pozostać przy kolendrze. Na koniec jeszcze taka ciekawostka, że w niektórych rejonach, gdzie awokado jest dość drogie, popularne stało się dodawanie dodatkowego wypełniacza w postaci kwaśnej śmietany lub majonezu. Jednak ja nie polecam takich praktyk w przypadku guacamole, bo może to nieco stłumić smak dania.

guacamole przepis

Guacamole – Składniki:

Przepis podstawowy na guacamole:

  • 1 awokado (średniej wielkości, koniecznie dojrzałe)
  • 1 łyżka soku z limonki (lub cytryny)
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól do smaku

Dodatkowe składniki do pasty z awokado:

  • 1 mały, dojrzały pomidor – ok. 80 g (najlepiej malinowy, śliwkowy)
  • 1/4 małej czerwonej cebuli – ok. 20 g
  • parę listków świeżej kolendry lub natki pietruszki ( u mnie 1 łyżka płaska posiekanych listków kolendry)
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej papryczki chili wedle uznania (ja tym razem pominęłam)

salsa z awokadosos guacamole

Przepis na guacamole:

  1. Czosnek obrać, drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
  2. Cebulę obrać i posiekać w drobną kosteczkę.
  3. Pomidora również pokroić w kostkę, u mnie o boku mniejszym niż 0,5 cm.
  4. Listki kolendry posiekać na mniejsze kawałki. Odmierzyć 1 płaską łyżkę.
  5. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, a miąższ wydrążyć za pomocą łyżeczki i przełożyć do miseczki. Rozgnieść widelcem na papkę (powinny pozostać niewielkie grudki, ale wedle uznania można rozgnieść awokado na gładką masę lub zmiksować w blenderze), dodać szybko sok z limonki (lub cytryny – zapobiegnie to ściemnieniu awokado). Kolejno dodać sól oraz posiekany drobno czosnek, wymieszać.
  6. Kolejno dodać pomidora, cebulkę oraz kolendrę. Wymieszać. Guacamole w 10 minut gotowe!
  7. Najlepiej podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!

Jeśli lubicie awokado, to koniecznie sprawdźcie również ten przepis: pasta jajeczna z awokado.

UWAGA!

  1. Ja z reguły nie daję chilli, bo guacamole je też moja dwulatka, która pastę z awokado uwielbia, ale chilli już niekoniecznie. Tak więc papryczkę chilli, czy to w całości, czy to w proszku albo pomijam, albo oddzielam porcję dla niej, a szczyptę dodaję do porcji “dla dorosłych”. Jeśli chcecie dodać chilli dla podkreślenia smaku swojego guacamole, to pamiętajcie, by po przekrojeniu papryczki pozbawić ją gniazd nasiennych, a do pasty z awokado dodać samą posiekaną papryczkę (bez pestek). Opcjonalnie można dodać suszone chilli w proszku.
  2. Ważne, by do przygotowania guacamole użyć dojrzałego awokado! Niedojrzałe awokado po pierwsze ciężko się rozciera, a po drugie popsuje smak pasty.

pasta z awokado przepis

5 / 5 ( 14 głosów )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here