czwartek, 26 marca 2020

Sernik z wiśniami.

  Nadal siedzimy w domu...
         Dzisiaj upiekłam sernik z wiśniami ;)
W smaku lekko waniliowy, lekko słodki a dzięki wiśniom delikatnie kwaskowaty...
   Szybki i łatwy, polecam ;)



Składniki na blaszkę 22cm:

-800g twarogu
-3 jajka
-budyń waniliowy
-pół szklanki cukru pudru
-kilka kropli olejku waniliowego
-300g wiśni (u mnie mrożone)
-120ml śmietanki 30%
-kilka herbatników na spód


Sposób wykonania:
Blaszkę owijamy folią, na spód układamy herbatniki.
Piekarnik rozgrzewamy na 180 stopni.
Mieszamy wszystkie składniki, krótko mieszamy, tylko do połączenia składników,



na końcu dodajemy wcześniej rozmrożone i odsączone wiśnie, mieszamy delikatnie łyżką i wylewamy na ciasteczkowy spód.




W piekarniku wstawiamy na środkowy poziom blaszkę z wodą, do wody wstawiamy foremkę z sernikiem.
Zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy 2 godziny.
Wyciągamy i studzimy,



najlepszy jest po kilku godzinach, jak postoi w lodówce...
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz