25 marca

Jajka z kremowym farszem grzybowym + sos tatarski:

Jajka faszerowane to klasyka, często podawana nie tylko w okresie świąt wielkanocnych, ale również na różnego rodzaju domowych imprezach. Smakują każdemu gdyż smak farszu możemy dopasować do naszych upodobań.
Jajka z kremowym farszem grzybowym oraz sosu tatarskiego nie powinno jednak zabraknąć na naszym wielkanocnym stole. I chociaż czasy nastały trudne musimy pamiętać co jest lub powinno być dla nas ważne- Zdrowie i Rodzina!
Zapraszam po przepis;)
Składniki na farsz: 
150 gram serka śmietankowego kanapkowego 
1 łyżka prażonej cebulki 
1 czubata łyżka mąki kokosowej 
Sól i pieprz dla smaku 
10 jajek 



Przygotowanie farszu: 
Grzyby gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odsączamy dokładnie. Przekładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki, poza jajkami. Jajka będziemy faszerować. 
Blendujemy wszystko razem, na gładki krem. 
Jajka gotujemy na twardo, 6 minut wkładając je do wrzątku. Studzimy. Obieramy ze skorupki. 
Odcinamy górę jajek na ok. 1 cm, delikatnie wyjmujemy żółtka. Żółtka wykorzystamy do sosu tatarskiego. 
Jajka faszerujemy łyżką lub po przez rękaw cukierniczy wcześniej przygotowanym kremowym farszem. Układamy na półmisku. 





Składniki na sos tatarski: 
10 żółtek ugotowanych na twardo, które zostały nam po wydrążeniu z białek 
1 łyżka kaparów 
1 czerwona cebula 
3 ogórki konserwowe 
3 łyżki majonezu 
2 łyżki jogurtu greckiego 
1 łyżka musztardy 
Sól, pieprz do smaku 




Przygotowanie sosu: 
Ogórki, grzybki i cebulę kroimy bardzo drobno. Dodajemy, majonez, jogurt, musztardę, 
kapary i koperek. Dodajemy również posiekane żółtka. Dobrze mieszamy, doprawiamy pieprzem i solą do smaku. 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger