czwartek, 26 marca 2020

Kruche pierożki z masą kukułkową

Kruche pierożki z masą krówkową. Rozpływają się w ustach. Są idealne. Bardzo kruche ciasto i masa krówkowa o smaku znanych cukierków kukułek. Proste i szybkie w wykonaniu. Takie ciasteczka to moja propozycja na świąteczny stół.Upieczcie :) Dobrego dnia :)












 


Potrzebujemy:

Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
20 dag masła lub margaryny
2 żółtka
1/4 szklanki cukru pudru

Dodatkowo:
20 dag masy krówkowej kukułka od HELIO
mąka pszenna do posypania stolnicy



Wykonanie pysznych kruchych pierożków:


1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej lekko mąką pszenną, wykrawamy krążki, nakładamy masy krówkowej, składamy na pół, widelcem zlepiamy brzegi i nakłuwamy.


 2. Pierożki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.


 3. Następnie pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się. Upieczone studzimy.


4. Podajemy i smacznego życzę.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi dwie spore blaszki pierożków.
Tak około 34 sztuki.



A tutaj produkt którego użyłam do upieczenia tych pysznych pierożków:




 


2 komentarze: