Szybka babka z dodatkiem miodu

Szybka babka z dodatkiem miodu Dziś prosty, szybki przepis dla miłośników słodkich ciast. Ta babka wychodzi naprawdę pyszna. Jest mięciutka i… dosłownie rozpływa się w ustach. Swój kolor zawdzięcza dodatkowi miodu i cukru trzcinowego. Przygotowanie tej babki jest naprawdę proste. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką. Babka ma dość delikatną strukturę, dlatego polecam Wam wyłożyć formę papierem, aby łatwiej się ją wyciągało lub użyć jednorazowych papierowych foremek.

Szukając innych przepisów na babki, polecam Wam np. te:

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki płynnego miodu – użyłam miód nektarowy wrzosowy Huzar
  • 2 jajka klasy M
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 180 g masła
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Masło rozpuszczamy, odstawiamy do przestudzenia.

Do miski wsypujemy oba rodzaje mąki i sodę, mieszamy. Następnie dodajemy cukier, znów mieszamy.

Potem dodajemy jajka i ekstrakt waniliowy, mieszamy. Na koniec dodajemy płynny miód i rozpuszczone masło. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, dość gęstej masy.

Masę przelewamy do dobrze wysmarowanej i obsypanej mąką lub kaszą manną keksówki (keksówkę można też wyłożyć papierem do pieczenia lub użyć jednorazowych, papierowych foremek). U mnie keksówka 25x12x8.

Ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka, około 40 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika.

Po wystudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz