Ryż z łososiem i czarną fasolą to moja propozycja na pyszny, rybny, pełnowartościowy obiad, bardzo prosty do przygotowania.

Możecie użyć swojego ulubionego ryżu: długoziarnistego, brązowego, okrągłego, ryżu do sushi.

Czarną fasole należy namoczyć dzień wcześniej, chyba że używacie tej z puszki. Potem doprawiać by była aromatyczna i pyszna.

Łosoś wędzony robi robotę, kto lubi ten wie 🙂

Sprawdzi się też jako danie na piątek.

 

 

PRZEPIS RYŻ Z ŁOSOSIEM I CZARNĄ FASOLĄ

Składniki ryz z łososiem:

  • 1 szkl ryżu
  • sól
  • 1 szkl czarnej fasoli ugotowanej lub 1 puszka
  • 150-200g łososia wędzonego
  • 1 mala cebula
  • pieprz
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 0,5 łyżeczki octu winnego
  • 0,5 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 5 łyżek oliwy

 

Jak zrobić ryż z łososiem:

  1. Zaczynamy od ugotowania ryżu w 2 szkl osolonej wody.
  2. W kolejnym kroku na dużej patelni lub w garnku rozgrzewamy oliwę.
  3. Następnie cebule i czosnek rozdrabniamy w malakserze na drobniutka kosteczkę i szklimy na oliwie.
  4. Potem do cebuli dodajemy koncentrat przyprawy. Mieszamy.
  5. Następnie do cebuli dodajemy fasolę z płynem w którym się gotowała (jeśli płyn wyparował, dodajemy wody lub bulionu).
  6. Potem mieszamy wszystko, gotujemy 2 minuty.
  7. Na końcu doprawiamy do smaku.
  8. Ryż podajemy z fasolą i pokrojonym na kawałki łososiem.