Ryż z łososiem i czarną fasolą to moja propozycja na pyszny, rybny, pełnowartościowy obiad, bardzo prosty do przygotowania.
Możecie użyć swojego ulubionego ryżu: długoziarnistego, brązowego, okrągłego, ryżu do sushi.
Czarną fasole należy namoczyć dzień wcześniej, chyba że używacie tej z puszki. Potem doprawiać by była aromatyczna i pyszna.
Łosoś wędzony robi robotę, kto lubi ten wie 🙂
Sprawdzi się też jako danie na piątek.
PRZEPIS RYŻ Z ŁOSOSIEM I CZARNĄ FASOLĄ
Składniki ryz z łososiem:
- 1 szkl ryżu
- sól
- 1 szkl czarnej fasoli ugotowanej lub 1 puszka
- 150-200g łososia wędzonego
- 1 mala cebula
- pieprz
- 0,5 łyżeczki oregano
- 0,5 łyżeczki octu winnego
- 0,5 łyżeczki cukru trzcinowego
- 5 łyżek oliwy
Jak zrobić ryż z łososiem:
- Zaczynamy od ugotowania ryżu w 2 szkl osolonej wody.
- W kolejnym kroku na dużej patelni lub w garnku rozgrzewamy oliwę.
- Następnie cebule i czosnek rozdrabniamy w malakserze na drobniutka kosteczkę i szklimy na oliwie.
- Potem do cebuli dodajemy koncentrat przyprawy. Mieszamy.
- Następnie do cebuli dodajemy fasolę z płynem w którym się gotowała (jeśli płyn wyparował, dodajemy wody lub bulionu).
- Potem mieszamy wszystko, gotujemy 2 minuty.
- Na końcu doprawiamy do smaku.
- Ryż podajemy z fasolą i pokrojonym na kawałki łososiem.