Owsianka z marchewką to moja propozycja na kryzysowe śniadanie, bardzo smaczne zresztą.
Danie jest super proste do przygotowania – bez gotowania! Płatki owsiane zaparzone wrzątkiem, z dodatkiem suszonych owoców, które macie na stanie a jeśli nie – innego słodzidła.
Z dodatkiem startej marchewki.
Swoją owsiankę zalałam przed zjedzeniem odrobiną mleka roślinnego, ale może być też krowie albo jogurt, lub maślanka.
To bardzo uniwersalny przepis, tani i sycący.
PRZEPIS OWSIANKA Z MARCHEWKĄ
Składniki owsianka z marchewką:
- 3-4 łyżki czubate płatków owsianych całych
- 1 mala marchewka
- 1 garstka suszonych owoców np rodzynek czy żurawiny
- 0,5 szkl mleka roślinnego lub krowiego
Jak zrobić owsianka z marchewką:
- Zaczynamy od wybrania porcelanowej miseczki (nie wybieramy plastikowej, będziemy używać wrzątku).
- Najpierw do miseczki wsypujemy płatki owsiane.
- Następnie suszone owoce wrzucamy do płatków (możemy je wcześniej posiekać).
- Potem płatki w miseczce zalewamy wrzątkiem ( ok 1cm powyżej płatków), przykrywamy talerzykiem i zostawiamy na 10 min lub dłużej.
- Zaraz potem ścieramy na tarce z drobnymi oczkami marchewkę.
- Na końcu zaparzone płatki zalewamy mlekiem, mieszamy ze starta marchewką.
Zobacz też:
Zapasy żywności – po co? jak? czy warto?
Zapasy żywności – co warto mieć – lista
15 pomysłów na Dania Kryzysowe
Jak oszczędzać w kuchni #1 – punkt wyjścia i kilka ciekawostek co zamrażać