Miso z makaronem z marchewki – wegańska zupa w japońskim stylu.

Jest aromatyczna, o charakterystycznym smaku pasty miso.

Miso to japońska pasta produkowana ze sfermentowanej soi z dodatkiem ryżu lub jęczmienia – osoby na diecie bezglutenowej powinny zwracać uwagę na jej skład.

Zapraszam Was do wypróbowania tej zupy, koniecznie z dodatkiem glonów morskich na talerzu jako posypki – jeśli lubicie sushi i tego typu smak, na pewno będzie wam smakowała.

 

 

 

PRZEPIS NA MISO Z MAKARONEM Z MARCHEWKI
Składniki na  Miso z makaronem z marchewki:

  • 4 marchewki
  • 2-3 łyżki pasty miso
  • 2 cebule
  • 4 łyżki oleju
  • 3/4 szkl ryżu brązowego
  • 100 g pieczarek
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 szklanka czarnej fasoli ugotowanej (może być z puszki)
  • sól
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 3 litry wody
  • szczypiorek do podania
  • kilka łyżeczek mieszanki glonów suszonych (ja użyłam posypki z alg Nori, Wakame, Dulse, Sałaty morskiej) lub płat nori jak do sushi

 

Jak zrobić miso z makaronem z marchewki:

  1. Zaczynamy od przygotowania bulionu.
  2. Najpierw w garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebule pokrojone w ćwiartki.
  3. Następnie dodajemy pokrojone w plastry ząbki czosnku i podsmażamy pół minuty.
  4. Potem zalewamy wodą. Dodajemy ryż, sól, pieprz i gotujemy15 minut.
  5. Następnie pieczarki myjemy, kroimy w plastry lub kawałki, dodajemy do zupy.
  6. Potem marchewki obieramy, myjemy, kroimy w zapałkę lub za pomocą temperówki robimy z marchewki makaron, dodajemy do zupy. Gotujemy 5 minut.
  7. Zaraz potem dodajemy fasolę, zagotowujemy.
  8. Na końcu pastę miso rozrabiamy wodą i dodajemy do zupy.
  9. Potem doprawiamy do smaku.
  10. Zupę podajemy posypaną glonami lub pociętymi (nożyczkami) nori oraz szczypiorkiem.