Polędwiczka wieprzowa po gruzińsku

To danie przypomina smakiem wyprawę do Gruzji! Warto takie smaki wprowadzić do swojej kuchni i wybrać się w podróż bez wychodzenia z domu.

  • Polędwiczka wieprzowa ok. 500 g
  • Oliwa z oliwek
  • Sok z 1/2 cytryny
  • Kolendra
  • Czosnek
  • Suszone pomidory (mogą być w gotowej przyprawie)
  • Sól
  • Pieprz

Polędwiczkę kroimy wzdłuż na paski o szerokości ok 2 cm. Przekładamy do miski, dodajemy trochę oliwy, sok z połowy cytryny, posiekany pęczek kolendry (jest intensywna – dodaj tyle ile lubisz), przetarte 2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz i nieco suszonych pomidorów (może być gotowa przyprawa lub drobno posiekany jeden suszony pomidor.

Mięso powinno marynować się 2-3 godziny, najlepiej zostawić w lodówce na noc, jeśli mamy tyle czasu.

Przyprawione już mięso nakłuwamy na przemian (jak na zdjęciu) na patyczki.

Danie gotowe na grilla, patelnię lub do piekarnika. Sposób przygotowania zależy od Was. Pamiętajcie jednak, by nie trzymać polędwiczek za długo na ogniu, bo łatwo je przesuszyć. W piekarniku wystarczy 15 minut w 180 stopniach. Smacznego!

polędwiczka1

Dodaj komentarz

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑