Proste, kruche, maślane ciasteczka

by - marca 23, 2020







Klasyk, można powiedzieć. Ciasteczka wychodzą delikatne, maślane no i co najważniejsze kruche. Dzieci zawsze je z ochotą wcinają J Można je przełożyć marmoladą, ale my wolimy je bez żadnych dodatków. Bardzo polecam przepis, jest łatwy, szybki i sprawdzony ;)

SKŁADNIKI (ok. 40 ciasteczek)
·       250 g mąki pszennej
·       90 g cukru pudru
·       1 żółtko (z lodówki)
·       190g masła (zimne, pokrojone w kostkę)
·       szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

·       Wszystkie składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę, po czym owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
·       Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrawać dowolne kształty foremką i układać je w większych odstępach na blasze wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. (u mnie 3 blachy ciasteczek).
·       Ciasteczka piec w nagrzanym piekarniku  w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), ok. 10 minut, do momentu aż się ładnie przyrumienią.  Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.





JEŚLI UWAŻASZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ TEN PRZEPIS, PROSZĘ PODZIEL SIĘ NIM!  BĘDZIE MI BARDZO MIŁO, JEŚLI:

Dzięki!

MOŻE POLUBISZ TAKŻE...

0 komentarze

Informacje