Gulasz wieprzowy z pieczarkami to danie obiadowe, które możemy przygotować wieczorem, a następnego dnia odgrzać i ugotować do niego ziemniaki lub kaszę. Ja zrobiłam mój gulasz z szynki wieprzowej, ale możecie użyć łopatki lub karkówki i też będzie dobry. Z racji, że lubimy tego typu dania to staram się przygotować większą ilość gulaszu, aby mieć obiad na dwa dni. Gulasz wieprzowy z pieczarkami będzie również smaczny, jeżeli podamy go z pieczywem.
Składniki:
- 700 g mięsa z szynki wieprzowej
- 1 kiełbasa podwawelska
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 3 ogórki konserwowe
- 200 g pieczarek
- 3 szklanki bulionu (ewentualnie wody)
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- sól, pieprz
- słodka i ostra papryka w proszku
- mąka do obtoczenia mięsa
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Mięso umyć, osuszyć, usunąć błony, pokroić w większą kostkę. Doprawić solą, pieprzem. Obtoczyć w mące.
- Cebule obrać, pokroić w półplasterki. Marchew obrać, pokroić w plasterki. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki lub kostkę.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać mięso. Zrumienić. Przełożyć do garnka, w którym będziemy robić gulasz. Na patelni rozgrzać ponownie 2 łyżki oleju. Dodać cebulę. Chwilę podsmażyć. Dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek i pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć do momentu, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość. Przełożyć do garnka z mięsem. Do garnka wlać 2 szklanki ciepłej wody. Dodać marchew, ziele angielskie, liście laurowe. Przykryć i wstawić na gaz. Dusić na małym ogniu około 45 minut. Od czasu do czasu pomieszać. Gdyby woda wyparowała to ją uzupełnić.
- Kiełbasę pokroić w półplasterki. Podsmażyć na patelni do zrumienienia i przełożyć do gotującego się gulaszu.
- Ogórki pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka z gulaszem. Wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Poddusić jeszcze 10-15 minut.