poniedziałek, 23 marca 2020

Brukselki z cytrynowym miso i makaronem soba - azjatyckie ocieplenie

W Marcu jak w garncu!
Ostatnie dni chyba najlepiej odzwierciedlają to przysłowie.
O poranku słońce przyjemnie łaskocze po nosie przez okno, niebo jest tak głęboko niebieskie, że ma się ochotę pofrunąć pod chmury, no i pączki na drzewach i krzaczkach widać nawet z drugiego piętra...a potem wychodzisz z psem i czujesz ten niesamowicie przejmujący i mroźny wiatr, jakiego nawet zimą nie było.
Powietrze jest tak przeźroczyste, że kolory wydają się być jeszcze bardziej nasycone, niż zazwyczaj.
Ale mroźno niebywale i pomimo słońca i pięknej budzącej się dookoła wiosny, ma się ochotę na cieplejsze smaki i bardziej sycące kulinarne opowieści.
Jeszcze nidawno zastanawiałam się nad tym przepisem, bo przecież miałam zimową misję zachęcania do odkrywania brukselki na nowo, a tu już wiosna i klimat się zmienia, Wielkanoc na horyzoncie...jednak w takie mroźne marcowe dni, jak ten talerz pełen makaronu z sycącymi warzywami i nieziemsko aromatycznym i wyrazistym sosem z pewnością się przyda :)
Zapraszam zatem wszystkich poszukujących ciepłego smaku i miłośników miso!
Bo dziś właśnie sos miso łączy wszystkie składniki dania w jedno niepowtarzalane i absolutnie pyszne!
Podsmażane brukselki z czosnkiem i marchewką, do tego jedyny w swoim rodzaju gryczany makaron soba i jajko sadzone z płynnym żółtkiem i chrupiącą obwódką, a na tym wszystkim kilka maźnięć sosu na bazie miso, miodu i cytryny.
Jakie to jest pyszne, sycące, rozlewające po wnętrzu masę dobra, ciepła i mocy.
Cytrynowy posmak miso, które samo w sobie jest bardzo wyraziste, świetnie łączy ze sobą ziemisty smak brukselki i makaronu, a płynne żółtko miło otula nitki soby i podniebienie.
Jeszcze mała szczypta płatków chili i kilka zierenek sezamu...mmmmmm!
Skubcie brukselkę i mieszajcie sos, bo czas na pożądną porcję ciepła i smaku w azjatyckim wydaniu ♥



Brukselka z cytrynowym miso i makaronem soba
Potrzebujesz:

  • 200g brukselki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 średnia marchewka
  • szczypta soli
  • makaron soba
  • jajka
  • olej do smażenia
  • chili w płatkach
  • nasiona sezamu
Sos miso:
  • 2 czubate łyżki jasnej pasty miso
  • 2 łyżki łagodnego miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny lub więcej
Sposób przyrządzenia:
1. Brukselki przekrój na pół, marchew pokrój w plasterki.
2. Rozgrzej na patelni 3 łyżki oleju i smaż warzywa do momentu, aż brukselki lekko się przypalą.
3. Dodaj posiekany czosnek, szczyptę soli i zalej całość 1/4 szklanki wody - przykryj i duś przez 5-7min.
4. Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu.
5. Usmaż jajka sadzone.
6. Zdejmij pokrywkę z patelni z warzywami i odparuj płyn.
7. Podawaj makaron z warzywami, jajkiem sadzonym, skrop całość sosem miso, oprósz sezamem i płatkami chili.

Sos miso:
1. W rondelku umieść wszystkie składniki i zagotuj do całkowitego połączenia.
2. Rozcieńcz wodą jeśli potrzeba.
3. Podawaj.

Smacznego!








































Brussels sprouts with lemon miso and soba noodles
Ingredients:
  • 200g Brussels sprouts
  • 1 large clove of garlic
  • 1 medium carrot
  • pinch of salt
  • soba noodles
  • eggs
  • frying oil
  • chili in flakes
  • sesame seeds
Miso Sauce:
  • 2 heaped tablespoons of light miso paste
  • 2 tablespoons of mild honey
  • 1 tablespoon lemon juice or more
Method:
1. Brussels sprouts cut in half, cut the carrots into slices.
2. Heat 3 tablespoons of oil in a frying pan and fry the vegetables until the Brussels sprouts burn lightly.
3. Add chopped garlic, a pinch of salt and pour 1/4 cup of water over it - cover and simmer for 5-7min.
4. Cook the pasta according to the directions on the packaging.
5. Fry fried eggs.
6. Remove the lid from the pan with vegetables and evaporate the liquid.
7. Serve pasta with vegetables, fried egg, drizzle with miso sauce, sprinkle with sesame seeds and chili flakes.

Miso Sauce:
1. Put all ingredients in a saucepan and bring to the boil until completely combined.
2. Dilute with water if needed.
3. Serve.

Enjoy!


4 komentarze:

  1. Jak pysznie kochana :-) oj zjadłabym ze smakiem. Pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję! :) częstuj się śmiało! :)

      Usuń
  2. Wspaniały i bardzo oryginalny sposób na brukselkę. Zapowiada się niezwykle apetycznie <3 Spróbuję na pewno :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo polecam, brukselka w tym wydaniu ma zupełnie inny charakter :D dziękuję! ♥

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...