Chia matcha to prosty do przygotowania, bardzo smaczny a do tego zdrowy deser przygotowany na mleku sojowym, bez nabiału.

To pomysł nie tylko na deser ale również na odżywcze śniadanie czy kolację.

Nasiona szałwii hiszpańskiej – chia, są bogate w kwasy tłuszczowe nienasycone, minerały, są też źródłem pełnowartościowego białka i błonnika.

Matcha to japońska zielona herbata w proszku, która charakteryzuje się specyficznym aromatem i smakiem herbaty oraz ładnym, zielonym kolorem który barwi dania. Matcha jest też niesamowicie silnym antyoksydantem – warto ja włączyć do swojej diety.

Chia świetnie sprawdza się na śniadanie – niepozorny pudding chia dostarcza nam na długo energii.

 

 

PRZEPIS NA CHIA MATCHA

Składniki na chia matcha:

  • 1 szkl mleka sojowego
  • 4 łyżki ziaren chia
  • 2 łyżeczki herbaty matcha
  • 1 łyżka syropu klonowego

 

Jak zrobić chia matcha:

  1. Zaczynamy od przygotowania składników i najlepiej zamykanego zakrętka słoika.
  2. Najpierw połowę mleka wlewamy do słoika.
  3. Potem do mleka dodajemy herbatę matcha i syrop klonowy, zakręcamy wstrząsamy aż składniki połączą się.
  4. Następnie dodajemy chia i resztę mleka, mieszamy i odstawiamy na godzinę ( w trakcie możemy raz czy dwa przemieszać).
  5. Po tym czasie chia napęcznieje i wchłonie mleko – powstanie gęsty, pyszny pudding – przelewamy go do szklanek.