Czarna fasola po kubańsku to moja propozycja na niesamowicie smaczny, sycący, zdrowy posiłek. Taka fasola w towarzystwie ryżu czy kaszy oraz surówki czy gotowanych warzyw będzie stanowić pełnowartościowy obiad.

Warzywa strączkowe: fasola, groch, ciecierzyca, soczewica to produkty z niesamowitym potencjałem. Są tanie, nie psują się, w swojej suchej formie lub w puszkach są świetną bazą przy budowaniu naszej spiżarni i kompletowaniu zapasów. W czasach kryzysowych i nie tylko dostarczają białka i wielu cennych dla nas składników.

Polecam wypróbować ten przepis!

 

PRZEPIS NA CZARNA FASOLA PO KUBAŃSKU

Składniki na czarna fasola po kubańsku:

  • 200g suchej czarnej fasoli lub 2 puszki gotowanej
  • 2 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mala cebula
  • sól
  • pieprz
  • 0,5 łyżeczki kuminu mielonego
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 0,5 łyżeczki octu winnego
  • 0,5 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 5 łyżek oliwy

 

Jak zrobić czarna fasola po kubańsku:

  1. Zaczynamy od fasoli. Sucha fasolę wsypujemy do miski, zalewamy woda i zostawiamy do namoczenia na całą noc. Jeśli używacie fasoli w puszce przejdźcie do punktu 4.
  2. Następnie fasolę przecedzamy, płuczemy, przecedzamy i wsypujemy do garnka lub do szybkowaru. Zalewamy wodą, tak by ponad fasolą było jej jeszcze na 2-3cm, dodajemy liście laurowe.
  3. Potem gotujemy fasole do miękkości.
  4. W kolejnym kroku na dużej patelni lub w garnku rozgrzewamy oliwę.
  5. Następnie cebule i czosnek rozdrabniamy w malakserze na drobniutka kosteczkę i szklimy na oliwie.
  6. Potem do cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Mieszamy.
  7. Następnie do cebuli dodajemy fasolę z płynem w którym się gotowała (jeśli płyn wyparował, dodajemy wody lub bulionu).
  8. Potem mieszamy wszystko, gotujemy 2 minuty.
  9. Na końcu doprawiamy do smaku.

 

 

 

Zapasy żywności – po co? jak? czy warto?

Zapasy żywności – co warto mieć – lista

Zupa pomidorowa z soczewica i pęczakiem 15 pomysłów na Dania Kryzysowe

Jak oszczędzać w kuchni #1 – punkt wyjścia i kilka ciekawostek co zamrażać Jak oszczędzać w kuchni #1 – punkt wyjścia i kilka ciekawostek co zamrażać