niedziela, 22 marca 2020

Wege burgery z marchewki i kaszy jaglanej

Już kiedyś publikowałam na blogu przepis na wege burgery z soczewicy, a tym razem pokusiłam się na przepis z Jadłonomi tylko na połowę porcji i z kilkoma modyfikacjami. Stwierdzam jedno: jest to jeden z najlepszych przepisów na wege burgery jakie miałam okazję jeść. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście to najwyższy czas. Gwarantuję, że zasmakuje również mięsożercom


Potrzebujemy:

1 szklanka startej marchewki
0,5 szklanki kaszy jaglanej suchej
1 szklanka wody
0,25 szklanki prażonego słonecznika
0,25 szklanki prażonego sezamu
0,5 czerwonej cebuli lub 1 mała pokrojona w drobną kostkę
0,25 szklanki bułki tartej
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki mąki
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżeczki pietruszki
0,5 łyżeczki suszonego imbiru
szczypta chilli 
sól 
pieprz


Kaszę płuczemy w ciepłej wodzie, a następnie zalewamy 1 szklanką gorącej wody i gotujemy ok 12 minut na małym ogniu (nie wiem jak ja się przestawię na indukcję :D ). Do miski wrzucamy wszystkie składniki, a następnie ugniatamy jak to mówi Madzia G. "Jak babę pod pierzyną" ;) Masa musi zrobić się klejąca. Formujemy kulki. a następnie rozgniatamy je i układamy na papierze do pieczenia. U mnie wyszło z tej porcji 6 sztuk. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach na środkowej drabince piekarnika. 


Ja podaję te burgery z moim różowym sosem czosnkowym oraz mixem sałat, pomidorem, ogórkiem, czerwoną cebulą. Taki klasyk :D Ale można się pokusić na połączenie z owocami lub innymi dodatkami typu szpinak, suszone pomidory, mozzarela, gruszka, ser pleśniowy, boczek - wtedy  już nie wege ;P Ogranicza nas tylko wyobraźnia i zawartość lodówki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz