SERNIK Z FRUZELINA WISNIOWA I KRUSZONKA

Przepis na wyśmienity sernik, który osłodzi każdą okazję. Puszysty sernik na smacznym spodzie ze słodko – kwaśna fruzelina wisniowa, ukoronowany chrupiaca kruszonka. Po prostu marzenie. Jest bardzo nieskomplikowany do zrobienia, a wygląda i smakuje zjawiskowo.

SKLADNIKI:

CIASTO:

  • 200 G MĄKI PSZENNEJ
  • 100 G MASŁA
  • 70 G CUKRU PUDRU
  • 1 ŻÓŁTKO
  • 1 ŁYŻKA ŚMIETANY
  • 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
  • SZCZYPTA SOLI

FRUZELINA WISNIOWA:

  • 180 G MROŻONYCH WIŚNI
  • 1 ŁYŻKA MASŁA
  • 50 G CUKRU
  • 2 LYZECZKI MAKI ZIEMNIACZANEJ
  • 30 ML WODY

KRUSZONKA:

  • 50 G MĄKI PSZENNEJ
  • 30 G CUKRU
  • 30 G MASŁA
  • OPCJONALNIE 1 ŁYŻECZKA CUKRU WANILIOWEGO

MASA SEROWA:

  • 500 G TŁUSTEGO TWAROGU
  • 2 JAJKA
  • 50 G CUKRU
  • 100 ML ŚMIETANY KREMOWKI
  • SZCZYPTA SOLI

WYKONANIE:

CIASTO:

DO MISKI PRZESIAĆ MĄKĘ, CUKIER PUDER I PROSZEK DO PIECZENIA. WKROIC MASLO, DODAĆ ŻÓŁTKO I SZCZYPTĘ SOLI. WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOBRZE ZAGNIEŚĆ NA GŁADKIE CIASTO. DNO TORTOWNICY O WYMIARACH 22 -24 CM WYŚCIELIĆ PAPIEREM DO PIECZENIA. NASTĘPNIE TORTOWNICE, DNO I BOKI, WYŁOŻYĆ CIASTEM. CIASTO NA DNIE NAKŁUĆ WIDELCEM. TAK PRZYGOTOWANA TORTOWNICE WLOZYC DO LODOWKI.

FRUZELINA:

WISNIE, MASŁO I CUKIER WRZUCIĆ DO GARNUSZKA. PODGRZAĆ DO MOMENTU AŻ WIŚNIE WYPUSZCZĄ SOK A MASŁO I CUKIER SIĘ ROZPUSZCZA. MAKE ZIEMNIACZANA ROZPROWADZIC W WODZIE. DOBRZE WYMIESZAĆ I DODAĆ DO GOTUJĄCYCH SIĘ WIŚNI. CAŁOŚĆ ZAGOTOWAĆ CAŁY CZAS MIESZAJĄC. KIEDY FRUŻELINA ZGĘSTNIEJE, ZESTAWIĆ Z GRZANIA I ODSTAWIC DO OSTYGNIECIA.

KRUSZONKA:

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ WRZUCIĆ DO MISKI I DOBRZE POŁĄCZYĆ ZE SOBĄ. MASŁO I CUKIER DOBRZE WROBIĆ W MASŁO, TAK ABY POWSTAŁA SYPKA KRUSZONKA.

MASA SEROWA:

WSZYSTKIE SKLADNIKI NA MASE SEROWA ZBLENDOWAĆ MIKSEREM NA GŁADKĄ MASĘ.

TORTOWNICE Z CIASTEM WYJAC Z LODOWKI. NA CIASTO WYŁOŻYĆ FRUŻELINĘ, NASTĘPNIE MASE SEROWA. CALOSC POSYPAC KRUSZONKA.

CIASTO PIEC W NAGRZANYM PIEKARNIKU W TEMPERATURZE 180 ST. C. PRZEZ OKOŁO GODZINĘ.

SMACZNEGO!

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij