CHLEB PSZENNY – NAJPROSTSZY PRZEPIS

Bardzo prosty, szybki i smaczny do zrobienia chleb. Ten szybki przepis sprawdzi się w awaryjnych momentach, kiedy zabraknie pieczywa. Mozna go zrobić dzień wcześniej.

SKLADNIKI:

  • 500 G MAKI PSZENNEJ MAKA CHLEBOWA NP.: TYP 650
  • 300 ML WODY
  • 7 G SUCHYCH DROŻDŻY
  • 3 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK
  • 1 ŁYŻECZKA SOLI
ZOBACZ RÓWNIEŻ FILM

WYKONANIE:

MAKE PRZESIAĆ DO MISKI, W MACE ZROBIĆ DOŁEK, DODAĆ SOL, DROŻDŻE, OLEJ I WODĘ. ZAGNIEŚĆ CIASTO NA CHLEB. JEŚLI CIASTO OKAŻE SIĘ ZBYT ZBITE, MOŻNA DODAĆ WIĘCEJ WODY.

CIASTO WYROBIĆ DOBRZE NA STOLNICY LUB BLACIE, PRZEZ MINIMUM 10 MINUT DO MOMENTU UZYSKANIA GŁADKIEGO I ELASTYCZNEGO CIASTA.

WYROBIONE CIASTO PRZYKRYĆ ŚCIERECZKĄ LUB ODWRÓCONĄ MISKA I ODSTAWIĆ DO WYROŚNIĘCIA NA GODZINĘ.

CHLEB MOŻNA RÓWNIEŻ ODSTAWIĆ NA NOC DO LODÓWKI, GDZIE POWOLI BĘDZIE WYRASTAŁ I UPIEC GO RANO.

WYROŚNIĘTE CIASTO ODPOWIETRZYĆ LEKKO JE UGNIATAJĄC. Z CIASTA UFORMOWAĆ BOCHENEK I WYŁOŻYĆ NA FORMĘ WYŁOŻONA PAPIEREM DO PIECZENIA. PONOWNIE PRZYKRYĆ ŚCIERECZKĄ I ODSTAWIĆ DO WYROŚNIĘCIA NA NASTĘPNĄ GODZINĘ. KIEDY CHLEB WYROŚNIE, POSYPAĆ GO MAKA A NA CHLEBIE, OSTRYM NOŻEM ZROBIĆ NACIĘCIA.

CHLEB WSTAWIĆ DO PIEKARNIKA NAGRZANEGO DO TEMPERATURY 220 ST. C. I PIEC 20 – 30 MINUT. UPIECZONY CHLEB WYSTUDZIĆ NA KRATCE.

SMACZNEGO!


Komentarze

Leave a Reply

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij