Pieczone nuggetsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych



Od kilku miesięcy staram się jeść zdrowiej. Całkowicie odstawiłam fast food i smażone dania. Zrezygnowałam z tych wszystkich okropieństw, które tak uwielbiam: pizza, chińczyk, burgery, McDonald's, KFC i tym podobne. Na początku było bardzo łatwo, wręcz przyjemnie, ale po jakimś czasie zaczęłam tęsknić za moimi ulubionymi panierowanymi kurczaczkami... I co tu zrobić? A no stworzyć lekką wersję smażonych, kalorycznych "potworów" :D


Składniki:
  • 3 piersi z kurczaka
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

1.   Kurczaka oczyszczamy i kroimy w paski podobnej grubości - ok. 3 x 8 cm.
2.   Przekładamy kurczaka do miski, wsypujemy przyprawy i dokładnie mieszamy tak, aby każdy kawałek był równo nimi pokryty.


3.   Odstawiamy kurczaka do lodówki na 30 minut.
4.   W tym czasie kruszymy płatki. Najlepiej wsypać je do torebki strunowej i rozdrabniać wałkiem. Im drobniejsze będą płatki, tym łatwiej będzie panierować nuggetsy.
5.   W jednej misce roztrzepujemy jajko, a do drugiej wsypujemy pokruszone płatki.


6.   Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
7.   Każdy kawałek kurczaka obtaczamy w jajki, potem w płatkach kukurydzianych i układamy na blasze tak, aby kawałki się ze sobą nie stykały.


8.   Pieczemy nuggetsy w 190℃ przez 20 minut, grzanie góra-dół.

Do nuggetsów idealnie będzie pasował sos koperkowo-czosnkowy.

Smacznego!




Komentarze

Popularne posty