Prosty chleb kokosowy (bez glutenu, dieta niskowęglowodanowa, keto, optymalna)

keto chleb kokosowy

Składniki: 

  • 4 łyżki mąki kokosowej*
  • 3 łyżki mąki konopnej,
  • 7 wiejskich jaj,
  • 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej,
  • 1/4 łyżeczki soli himalajskiej.

*plus ewentualnie do dosypania, gdy ciasto na chleb będzie za rzadkie. Mąka kokosowa w zależności od firmy i zwartości tłuszczu ma różną wchłanialność wilgoci, stąd może być różna konsystencja ciasta. 

Więcej przepisów na domowe pieczywo znajdziesz w moim ebooku >>> KLIK.

Wykonanie:

Jajka lekko ubijam z olejem, na koniec dodaję ocet. Dodaję sypkie składniki i mieszam dokładnie. Jeśli masa wyszła zbyt rzadka (nie ma konsystencji gęstej śmietany) dodaję jeszcze niepełną łyżkę mąki kokosowej. Ciasto na chleb przelewam do formy posmarowanej masłem i posypanej np. łupiną babki jajowatej. Piekę w nagrzanym do 170°C piekarniku przez ok. 45 minut. Smacznego!

Źródło inspiracji

Opublikowane przez Saganek

Mam na imię Dorota i uwielbiam zdrowe jedzenie. Właściwie to w ogóle uwielbiam jedzenie :) Cały czas myślę co przygotować, co zakupić, co zjeść. Co służy czemu... co na ładną cerę, co na dobre samopoczucie, co na lepszą pamięć... itd. No, ale nie samym jedzeniem człowiek żyje. Lubię aktywność fizyczną, dobre książki i muzykę oraz czas spędzony z moją rodziną <3

Dodaj komentarz