Sałatka z pęczaku z fetą, suszonymi pomidorami i oliwkami



Pęczak to najstarsza odmiana kaszy jęczmiennej, przez wielu niedoceniana, a przecież zawiera mnóstwo wartości odżywczych i składników prozdrowotnych.Pęczak to ulubiona kasza mojej babci i tak jak babcia gotuję ją pod kołdrą:) Tym razem zostało mi kaszy z obiadu, więc powstała pyszna, pożywna sałatka.

2 i 1/2 szklanki ugotowanego pęczaku300 g sera feta
10 połówek suszonych pomidorów
20 szt oliwek Kalamata
3 łyżki siekanej zielonej pietruszki
4 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
50 g prażonej cebulki
sól i pieprz

Oliwki wydrylować i pokroić na mniejsze kawałki. Suszone pomidory również pokroić na mniejsze kawałki, a ser w kostkę. Kaszę wsypać do miski, dodać ser, pietruszkę, oliwki, prażoną cebulkę i pomidory. Oliwę wymieszać z solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Sosem zalać sałatkę i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na 15 minut, Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne