Baleron z szynkowara

Kochani, kto chciałby przygotować w domu domową wędlinę, baleron wieprzowy.




 W bardzo prosty sposób, możecie przygotować wystarczą dobre chęci, dobre jakościowo produkty i szynkowar.
Baleron wyszedł bardzo aromatyczny, soczysty rozpływający się w ustach.


Baleron z szynkowara
Składniki 
  • ·     1kg karkówki
  • ·     18 g peklosoli
  • ·     1 łyżeczka pieprzu kolorowego
  • ·     1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • ·     1 łyżeczka tymianku
  • ·     3 ząbki czosnku
  • ·     Ziele angielskie
  • ·     Liście laurowe

Wykonanie
Mięso oczyścić z błon, umyć. Wszystkie przyprawy włożyć do miseczki, wymieszać. Karkówkę nacieramy mieszanką przypraw, następnie siekaczem do mięsa nakłuwamy. Mięso wkładamy do lodówki na 4-5 dni. Wkładamy do szynkowara i parzymy najlepiej w temperaturze wody 75 -80 st do osiągnięcia w środku mięsa 72-75 st. Po parzeniu ostudzić i włożyć do lodówki.

Brak komentarzy: