sobota, 21 marca 2020

Fuczki

Dzień dobry w ten sobotni poranek 😀 Czy zdajecie sobie sprawę z tego, że od wczoraj mamy wiosnę? Mnie praca zdalna zajmuje więcej czasu niż normalnie, więc przeoczyłam. Docierają do mnie informacje, że ci, którzy pozostali w domach obawiają się tycia. Ja mam dokładnie odwrotnie - zrzuciłam parę kilogramów, bo nie mam czasu na jedzenie. Śpię mało, bo śnią mi się nieodebrane maile i pierwiastki trzeciego stopnia skaczą mi przed oczami 😉 Do tego nadszedł czas pylenia, co jest moją udręką od wielu lat. Nie daję się jednak! W czwartek nareszcie udało mi się oderwać od komputera i zjadłam obiad pierwszy raz od 1,5 tygodnia. Były nim fuczki - niezwykle sycące, bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty. Polecam dodać do nich Wasze ulubione bardzo aromatyczne przyprawy, by zdominowały zapach kapusty poddanej obróbce termicznej. Podczas smażenia koniecznie włączcie pochłaniacz zapachów, czy wentylator i otwórzcie okna 😂




Składniki (na 4 placki o średnicy 18 cm):

szklanka (250 ml) mąki uniwersalnej
jajko
0,5 szklanki mleka
0,25 szklanki wody (np. soku z kiszonej kapusty)
300 g kapusty kiszonej
pół łyżeczki mielonej kozieradki
łyżeczka pieprzu ziołowego lub mielonego kminku
łyżeczka suszonego majeranku
olej do smażenia


  1. Mąkę wymieszać z jajkiem, mlekiem i wodą jak na naleśniki, by nie było grudek.
  2. Kapustę posiekać, by nie było za dużo długich kawałków.
  3. Kapustę wymieszać z ciastem naleśnikowym.
  4. Doprawić do smaku kozieradką, majerankiem i kminkiem lub pieprzem ziołowym.
  5. Włączyć wentylator, zamknąć drzwi do pokojów i otworzyć okna w kuchni 😅😅😅
  6. Smażyć placki na patelni z rozgrzanym olejem. Można smażyć też na suchej patelni, ale moim zdaniem smażone na oleju są o wiele smaczniejsze.
  7. Podawać z sosem czosnkowym lub śmietaną.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.