Składniki
-1 szkl. mleka
-3 łyżki masła
-2 łyżki mąki
-4 cebule
-sól, pieprz
-gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Cebule obrać i pokroić. W rondelku rozpuścić połowę masła. Dodać cebule i dusić do miękkości od czasu do czasu mieszając (powinny być miękkie, ale nie zrumienione). Odstawić do ostygnięcia i zblendować.
W drugim rondelku rozpuścić resztę masła. Wsypać mąkę i zrobić zasmażkę. Zalać mlekiem, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotować, mieszając aż sos zgęstnieje. Do tak przygotowanego sosu beszamelowego dodać cebulowe puree. Całość wymieszać i podgrzać. Podawać do dań mięsnych, głównie baraniny.
Smacznego ;-)
Ciekawy ten sosik. Pozdrawiam cieplutko Zuziu :-)
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie,koniecznie muszę zrobić :-)
OdpowiedzUsuńNow this sounds really delicious! Thanks so much for sharing the recipe with us, I can't wait to try xo
OdpowiedzUsuń