Wielkanocny pasztet wieprzowo-drobiowy..


 Tajemnica dobrego, wielkanocnego pasztetu tkwi w jakości produktów. Najlepiej pasztet przygotować z różnych gatunków mięsa.
Pasztet wieprzowo-drobiowy wyszedł bardzo smaczny rozpływa się w ustach.

Składniki 
·          1kg  boczku
·          1 kg mięsa od szynki
·          1kg podgardla chudego
·          1 kg  mięsa drobiowego (udek)
·          30 dag słoniny 
·          1  przyprawy do  pasztetu
·          30 dag drobiowej wątróbki
·          Około 1 skl bułki tartej
·           3 listki laurowe
·          Ziele angielskie.
·          6 surowych jajek  
·          sól, pieprz 
·           2 marchewki  
·          2 pietruszki 


Sposób przygotowania
Mięso dokładnie myjemy, następnie kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka wkładamy drób, wieprzowinę, zalewamy wodą, dodajemy warzywa marchewkę i pietruszkę i przyprawy. Gotujemy do miękkości mięsa. Słoninę podsmażamy, dodajemy do niej sparzoną wątróbkę. Odstawiamy wszystko do ostygnięcia, a potem mielemy trzy razy w maszynce do mięsa. Do miski wkładamy mięso, dodajemy surowe jajka, przyprawę do pasztetu doprawiamy solą i pieprzem.

.Do formy keksowej wyłożonej cienkimi plastrami słoniny wykładamy masę, którą posypujemy bułką tartą układamy plastry słoniny, ,przyklepujemy dłonią. Pieczemy w temperaturze 180°C około jedną godzinę.


Brak komentarzy: