Guacamole - pasta z awokado

Guacamole - pasta z awokado

Guacamole jest to nic innego, jak pyszna pasta z awokado z różnymi dodatkami. Awokado jest najbardziej kalorycznym owocem, jednak korzyści, jakie płyną z jedzenia tego owocu przebijają jego kaloryczność. Zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi a kwas oleinowy, obniża poziom cholesterolu.
Zawiera sporo witaminy E, A i C, czyli przeciwutleniaczy, a także witaminy z grupy B, luteinę i zeaksantynę oraz inne witaminy i minerały potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pochodzi z Meksyku, gdzie wykopaliska potwierdzają, że znane było już ok. 7 tysięcy lat przed naszą erą.

Co potrzeba:
  • 1 dojrzałe awokado Hass lub inne,
  • 4 średnie ząbki czosnku,
  • 1/2 papryki jalapeno czerwonej lub innej ostrej,
  • 5 cm ogórka,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • Sól,
  • Pieprz

Wykonanie:

Awokado przekrajamy na pół, przekręcamy, wyjmujemy pestkę, wyjmujemy miąższ łyżeczką, przekładamy do miseczki, rozgniatamy widelcem. Dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę, paprykę pokrojoną drobno wraz z pestkami, ogórka obranego ze skóry i pokrojonego w bardzo drobną kostkę, sok z cytryny, dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego :))

Nie wyrzucajcie pestki, w ramach ćwiczenia cierpliwości możecie wyhodować sobie sami awokado. Uplećcie koszyczek, włóżcie w niego pestkę, zanurzcie ją w wodzie i cierpliwie czekajcie na efekt. Poniżej zdjęcia z poszczególnych etapów wzrostu. Oczywiście co jakiś czas dolewajcie wody, żeby pestka miała cały czas mokro. Powodzenia :))                 

                                                                                   Po pół rocznym moczeniu w wodzie pestka pękła





 Rosła, rosła                                                                                Tak wygląda po pół rocznym rośnięciu




awokado, papryka jalapeno, ogórek, sok z cytryny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1