Chcielibyście zaskoczyć w Święta rodzinę? A może już po Wielkanocy zostaliście z zapasami kiełbasy i jajek? Tarta wielkanocna z jajkami z majonezem i białą kiełbasą to pyszne smaki zamknięte w jednym daniu. Taka tarta nie tylko znakomicie się prezentuje na stole, ale jest też wyjątkowo uniwersalna – pasuje na śniadanie, przystawkę czy kolację. Jest dobra na ciepło i równie smaczna na zimno.

Jajka na tarcie warto przyozdobić majonezem – smakuje wtedy jeszcze lepiej. Ja jak zazwyczaj użyłam Majonezu Kieleckiego, który wybieram ze względu na doskonały skład (zawsze zwracajcie uwagę na składy produktów!). Producent Majonezu Kieleckiego – WSP Społem to polska marka, która jest obecna na stołach od 100 lat. Cieszy mnie, że oprócz długoletniej tradycji to jakość jest na pierwszym miejscu.

Tarta wielkanocna – ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki zimnej wody
  • duża szczypta soli

Tarta wielkanocna – farsz:

  • 300 g białej kiełbasy (możemy użyć także zwykłej, wędzonej)
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 3 surowe jajka
  • 2-3 cebule dymki (białe i zielone części)
  • 2 łyżki Majonezu Kieleckiego + do dekoracji
  • 2 łyżki chrzanu
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka masła
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

Cztery jajka gotujemy na twardo. Z mąki, pokrojonego na kawałki masła, jajka, wody i soli zagniatamy jednolite ciasto (można za pomocą haka miksera lub w malakserze). Wykładamy formę na tartę o średnicy 26 cm (lub tortownicę – formując 3 cm rant). Nakłuwamy ciasto gęsto widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C (lub 170°C z termoobiegiem) i pieczemy ok. 16-18 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Dymki kroimy w plasterki (szczypior od dymek siekamy). Kiełbasę kroimy w grube plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy kiełbasę wraz z białymi częściami dymki przez 3-4 minuty. Odstawiamy do przestudzenia. W naczyniu łączymy ze sobą trzy surowe jajka (lekko je roztrzepujemy), śmietankę, chrzan i Majonez Kielecki. Mieszamy, aż składniki się połączą. Przyprawiamy masę dużą szczyptą soli i pieprzu. Dodajemy posiekany szczypior z dymki (zostawiając część do dekoracji). Na upieczony spód wykładamy kiełbasę z cebulką. Wlewamy zalewę jajeczno-śmietanową i układamy wkoło połówki lub ćwiartki ugotowanych jajek. Wstawiamy do piekarnika (190°C lub 170°C z termoobiegiem) i pieczemy przez 40 minut. Kawałki tarty dekorujemy na jajkach majonezem i posypujemy szczypiorem.

Wpis zawiera lokowanie Majonezu Kieleckiego

 

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!