piątek, 20 marca 2020

Tarta z jabłkami i bitą śmietaną


Krucha tarta z jabłkami i delikatną bitą śmietaną to świetna propozycja sezonowego deseru, który idealnie sprawdzi się na każdym spotkaniu przy kawie w gronie najbliższych.

Składniki:

Ciasto kruche:
250g mąki pszennej
125g masła extra
60g cukru pudru
1 jajko
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
masło do wysmarowania formy

Mus jabłkowy:
720g prażonych jabłek (ze słoika)
1 galaretka krystaliczna lub zielona np. jabłkowa 
3 łyżeczka żelatyny
1/2 szklanka wody

Bita śmietana:
500ml śmietany 36%
3 łyżki cukru pudru
cynamon
kolorowe perełki dekoracyjne

Wykonanie:

1. Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier puder,  kawałki pokrojonego masła i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do formy tarty o średnicy 26 cm wysmarowanej masłem. Tartę nakłuć widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut.

2. Mus jabłkowy:
Jabłka przełożyć do garnka, wlać wodę i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia aby się nie przypaliły. Następnie dodać galaretkę i rozrobioną żelatynę (żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać 2  łyżki wody i dodać napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać), całość dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego stężenia.

3. Bita śmietana:
Mikserem ubić śmietanę na sztywno, następnie dodać cukier puder i całość dokładnie wymieszać szpatułką.

4. Tartę wypełnić musem jabłkowym i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wyłożyć bitą śmietanę, posypać cynamonem i na całości ułożyć perełki dekoracyjne. Ponownie wstawić do lodówki  na około 30 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz