szakszuka
Śniadania i kolacje

Szakszuka

Kuchnia : Orientalna | Czas przygotowania : 3 minuty | Czas gotowania/pieczenia : 10 minut | Porcje : 2 porcje

Szakszuka – shakshuka – część osób, jak usłyszy tę nazwę, pyta: co to? A szakszuka to nic innego, jak pyszne danie z pomidorów i jajek. Idealne na śniadanie lub kolację. Gorąco zachęcam do wypróbowania mojego podstawowego przepisu na szakszukę.


Szakszuka przepis

To danie, może nie w takiej postaci, ale podobnej, jadłam często i gęsto jako dziecko :) Jajka i pomidory, to jedno z moich ulubionych śniadaniowych dań :) Moja Babcia często robiła na niedzielne śniadanie jajka w pomidorach, ale bardziej to przypomniało jajecznicę z pomidorami niż szakszukę. No ale bądź co bądź, smaki podobne. Tak więc jeśli lubicie jajecznicę z pomidorami, to koniecznie musicie wypróbować przepis na szakszukę. Przygotowanie szakszuki nie jest skomplikowane i nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych. Przygotujcie tylko kilka jajek, pyszne dojrzałe i słodkie pomidory, a pokochacie to danie tak mocno, że zagości ono w Waszej kuchni na dłużej!


szakszuka przepis

Szakszuka – Składniki:

  • 5 średnich pomidorów malinowych (lub innych, dojrzałych, najlepiej słodkich) – ok. 600 g
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 średni ząbek czosnku
  • 1/3 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej
  • szczypta chili (u mnie pieprz chilli cayenne) i kminu rzymskiego (kuminu)
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 4 jajka
  • kilka listków świeżej kolendry lub bazylii (do oprószenia dania); u mnie dodatkowo posiekany szczypiorek

pomidory i bazylia

pomidory na maśle

smażone pomidory

płynne żółtkoszakszuka fit

Przepis na szakszukę:

  1. Przygotować 5 średnich, słodkich pomidorów. Naciąć skórkę na krzyż, włożyć pomidory do miseczki, zalać wrzątkiem na 30-60 sekund (do momentu aż skórka zacznie łatwo schodzić z pomidora; nie dłużej). Następnie po tym czasie zlać wodę, a pomidory obrać ze skórki. Wykroić również szypułki, a pozostały miąższ pokroić w kostkę o boku ok. 1,5-2 cm.
  2. Czosnek obrać. Drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
  3. Szczypiorek posiekać drobno.
  4. Kilka listków bazylii lub kolendry również posiekać.
  5. Przygotować patelnię (u mnie patelnia o średnicy ok. cm). Na niewielkim płomieniu roztopić 1 łyżkę masła. Wrzucić czosnek i podsmażać przez ok. 30 sekund. Następnie wrzucić na patelnię pokrojone pomidory. Dodać szczyptę chilli, szczyptę kminu rzymskiego, 1/3 łyżeczkę papryki wędzonej oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Zwiększyć moc palnika na największą i intensywnie smażyć pomidory przez około 5-6 minut, już bez mieszania, by na patelni nie zrobić przecieru (pomidory powinny odparować z nadmiaru soku – tak jak na załączonym wyżej zdjęciu – i nieco zachować swoją strukturę).
  6. Do tak podsmażonych pomidorów wbić całe jajka. Przykryć i dusić już na średnim płomieniu przez około 1,5-2 minuty (do czasu aż białka jajek będą ścięte, ale żółtka wciąż płynne w środku). Po zdjęciu patelni z ognia oprószyć danie świeżo posiekaną bazylią oraz szczypiorkiem (można też oprószyć posiekaną kolendrą). Podawać ze świeżym pieczywem (jako dodatek polecam domowe bułeczki drożdżowe). Na koniec ewentualnie doprawić jeszcze danie do smaku za pomocą soli i świeżo mielonego czarnego pieprzu. Smacznego!


Powyższy przepis to oczywiście przepis podstawowy i można go dowolnie modyfikować pod swoje gusta smakowe. Super jest szakszuka z papryką lub szakszuka z szynką. Znana jest także szakszuka z kiełbasą, ciecierzycą bądź z chorizo. Wariantów, jak widzicie jest mnóstwo. Zaś uwielbiane przez mojego męża danie to taka moja oszukana wersja szakszuki z jego kochanymi pyrkami ;) czyli ziemniaczana szakszuka z boczkiem, na którą przepis znajdziecie tutaj: Jajka zapiekane w smażonych ziemniaczkach i boczku.

Szakszuka – co to jest?

Szakszuka – shakshuka – to danie z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej, prawdopodobnie pochodzi z Tunezji albo Jemenu. W dosłownym tłumaczeniu oznacza wielki bałagan. Szakszuka składają się głównie z pomidorów i jajek, a jej wersji jest zapewne tyle, ilu kucharzy na świecie. Poniżej przestawiłam Wam wersję najbardziej podstawową, którą można dowolnie modyfikować, dodając swoje ulubione dodatki, np. w postaci papryki, cebuli, cukinii itd. Spośród przypraw oczywiście obowiązkowo musi pojawić się sól i pieprz; ja dodatkowo daję wędzoną paprykę. Koniecznie powinno dać się także chilli i kumin, które nadają potrawie nieco orientalnego posmaku. Dodatkowo szakszukę przed podaniem zaleca się oprószyć posiekaną świeżą kolendrą, ja jednak wolę wersję z bazylią oraz odrobiną posiekanego szczypiorku – tak bardziej po polsku ;)

Szakszuka to idealny pomysł na śniadanie, więc jak macie 5 minut wolnego czasu, to koniecznie wypróbujcie poniższy przepis na jajka w pomidorach :)

I taka ciekawostka – w Izraelu szakszuka polecana jest jako najlepsze danie na kaca. Osobiście nie wiem, nie testowałam :D

Osoby na diecie mogą przygotować danie w stylu szakszuka fit, ograniczając ilość dodanego masła, ale pamiętajcie, że tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc nie polecam całkowicie eliminować masła w tej potrawie.

jajka w pomidorach przepis

jajka w pomidorach
szakszuka przepis podstawowy

4.7 / 5 ( 1067 głosów )

8 thoughts on “Szakszuka”

  1. Czytałam gdzieś przepis można v użyć pomidorów z puszki doprawić podgrzać dorzucić wcześniej podsmażoną cukinię, wymieszać i na to od razu jajeczka :)

  2. Dobrą aternatywą jest po wbiciu jajek wstawić patelnię do piekarnika i włączyć górną grzałkę. Wówczas pomidory się nie przypalą a jajka ładnie się zetną.

    1. Widocznie za duży płomień :) Trzeba wyczuć swoją kuchenkę, bo kaloryczność gazu bywa różna. Najlepiej stać i pilnować patelni z płomieniem jeśli robi się coś pierwszy raz. Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here