Mamine ;) ploteczki z ciocią Basią zwykle skutkują przywiezienie do domu kolejnego smakowitego przepisu do wypróbowania.
Zleceniodawca jest … ale dzieło jak zawsze mam wykonać ja , co robię z ogromną przyjemnością i radością z nauczenia się znów czegoś nowego!
Tym razem powstało przepyszne , lekko orzeźwiające ciacho , które jak wszyscy zgodnie przyznali : było pyszne!
Delikatny, a zarazem nie rozpływająco się miękki krem w połączeniu z biszkoptowym ciasteczkiem i soczystą galaretką przyjemnie pieścił podniebienie.
Wygląda niesamowicie efektownie , a zarazem jest niezwykle łatwy do zrobienia!
Zrobi furorę na każdym rodzinnym przyjęciu!
SKŁADNIKI:
* biszkopty okrągłe – 2 paczki
* powidła śliwkowe lub marmolada – 100 g
* budyń waniliowy z cukrem – 2 op
* cukier – 2 łyżki
* galaretka cytrynowa – 4 szt
* masło – 200 g
* mleko – 500-600 ml
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
Blachę ( u mnie wielkość 30×25 ) delikatnie natłuszczamy masłem / lub margaryną.
Biszkopty smarujemy powidłami i sklejamy po 2 szt podstawami do siebie.
Układamy na blasze w równych odstępach ( masło pomoże im “ustać” na miejscu ).
2 galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku , dokładnie mieszamy i odstawiamy do stężenia.
To samo czynimy po ok. 15 minutach z 2 pozostałymi rozpuszczając je jednak w osobnym naczyniu.
Budynie gotujemy na mleku dodając 2 łyżki cukru ( dodatkowy cukier możemy śmiało pominąć jeśli wystarczająca jest dla nas słodycz budyniu).
Miękkie masło ucieramy na gładką masę stopniowo dodając wystudzony budyń.
Po wymieszaniu dodajemy tężejące 2 galaretki i wszystko razem dokładnie mieszamy.
Przygotowaną masę delikatnie wylewamy na ułożone biszkopty uważając by ich nie pokręcić ( absolutnie nie zepsuje to smaku , ale efekt wizualny nie będzie już tak zachwycający ).
Wkładamy do lodówki , a po lekkim stwardnieniu zalewamy pozostałymi 2 galaretkami.
Odstawiamy do stężenia.
Zajadamy!
Smacznego!
7 komentarzy
Ervisha
5 listopada 2013 at 11:52Ciasto wyglada zjawiskowo ;D
gin
5 listopada 2013 at 17:45Rzeczywiście, wygląda bardzo efektownie. I apetycznie :)
Kam cia
5 listopada 2013 at 18:22Usta – idelane :)… I zapewne smakowite :)
Magda C.
14 listopada 2013 at 19:02Wygląda obłędnie! Zapisuję przepis :)
Napoleonka
18 listopada 2013 at 12:10[…] niesamowity przepis ze starego zeszytu cioci Basi ( tak samo jak CYTRYNOWY CAŁUSEK ) znany w rodzinie od […]
anika
2 grudnia 2013 at 14:01Wygląda smakowicie i ciekawe. Postanowiłam zrobić, jednak wydaje mi się, że w składnikach powinno być 1litr mleka, skoro są dwa budynie, zrobiłam na pół litra mleka i wyszła bardzo gęsta masa budyniowa i za mało kremu :-(
CIASTO MEGA CYTRYNOWE - KUKURYDZIANE , BEZGLUTENOWE
1 maja 2015 at 08:14[…] Bo że ciasta cytrynowe lubicie, to ja doskonale wiem, bo każdego dnia przysyłacie mi zdjęcia upieczonego przez mojego […]