Kutia jaglana

M&B
Kutia jaglana

Bez kutii zrobionej z obtłuczonej pszenicy nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia. Nie wszyscy jednak mogą cieszyć się smakiem tej słodkiej potrawy, osoby z nietolerancją glutenu z pewnością jej nie zjedzą. Nie oznacza wcale, że muszą rezygnować z niej całkowicie, wystarczy jedynie pszenicę zamienić na kaszę jaglaną i przygotować doskonałą świąteczną kutię jaglaną – deser, który w niczym nie ustępuje tradycyjnemu. 🙂

Kutia jaglana – składniki

  • 300 g kaszy jaglanej
  • 70 g maku niebieskiego niemielonego
  • 100 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich
  • 8 łyżek miodu
  • 4 łyżki śmietanki kremówki






Wykonanie

Mak zalać wrzącą wodą i pozostawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Odcedzić i dobrze odcisnąć wodę. Zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa.

Kaszę jaglaną wsypać do miseczki, zalać zimną wodą, wymieszać i odcedzić. Czynność powtarzać kilka razy, do momentu, aż woda będzie czysta. Następnie kaszę zalać gorącą wodą i pozostawić na kilka minut. Odcedzić, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą (w proporcji 1 część kaszy – 2 części wody), przykryć i gotować na najmniejszym ogniu 15 minut, nie mieszać. Pozostawić do ostygnięcia.

Rodzynki sparzyć gorącą wodą, odcisnąć.

Orzechy włoskie posiekać na mniejsze kawałki.

Do miski wsypać kaszę jaglaną i mak, dodać rodzynki i orzechy włoskie. Wlać kremówkę oraz miód, całość delikatnie wymieszać. Odstawić na kilka godzin w zimne miejsce, aby kutia jaglana się przegryzła.






Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Kutia jaglana
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis