CIASTO CYTRYNOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM I PIANKĄ

 

Delikatny budyniowy krem, orzeźwiająca pianka i mięciutki biszkopt sprawiają , że już po pierwszym kęsie przenosimy się na chwilę do raju, wspominając przy tym gorące lato i słoneczne plaże.

Ciasto nie tylko pięknie wygląda, ale i smakuje rewelacyjnie!

Cytrynowy smak absolutnie nie jest dominujący – wręcz przeciwnie: delikatnie orzeźwia!

Ciasto robi furorę i na każdych rodzinnych imprezach gości moim stole!

Jak spróbujecie – zakochacie się na zawsze!

 

To najlepsze ciasto cytrynowe z kremem budyniowym, jakie będziecie mieli okazję spróbować!

Zróbcie!

 

 

SKŁADNIKI:

( 25×28 )

CIASTO:

– jajko rozm. L – 3 szt
– mąka pszenna – 60 g
– mąka ziemniaczana – 60 g
– cukier – 100 g
– proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
– woda – 1 łyżka

 

PONCZ:

– woda – ok. 150 ml
– sok z cytryny – 2 łyżki
– cukier – 2 łyżeczki

 

MASA BUDYNIOWA:

– budyń śmietankowy – 2 opakowania
– sok z cytryny – 125 ml
– cukier – 1 szklanka
– masło min. 82% – 100 g

 

PIANKA :

– galaretka cytrynowa – 1 opakowanie
– śmietana 36% – 500 ml
– cukier puder – 2 łyżki

LUKIER :

– sok z cytryny – 4 łyżki
– cukier puder – 3 łyżki

 

DODATKOWO :

– herbatniki – ok. 25 szt

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno.

Ciągle mieszając dodajemy cukier, a na końcu po jednym żółtku.

W osobnej miseczce przesiewamy obydwie mąki z proszkiem do pieczenia.

Przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy.

Dodajemy wodę i miksujemy na najmniejszych obrotach.

Formę ( średnią blachę ) smarujemy masłem ( boki nie! ) i posypujemy bułką tartą.

Wlewamy ciasto i pieczemy 20 minut w 180C.

MASA BUDYNIOWA :

Sok z cytryny, 1 szklankę wody i cukier gotujemy.

0,5 szklanki wody mieszamy z budyniami. Dodajemy do gotującej się wody i szybko mieszamy.

Gotujemy do momentu zgęstnienia.

Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy zimny (!!!) budyń. Dokładnie mieszamy.

PONCZ :

Wodę mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem. Powstałym ponczem nasączamy biszkopt.

Na biszkopt wlewamy budynie.

Delikatnie wygładzamy i wkładamy do lodówki.

PIANKA CYTRYNOWA :

Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i zostawiamy do ostygnięcia.

Śmietanę ubijamy na sztywno a pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.

Ciągle miksując dodajemy stopniowo tężejącą galaretkę.

Wlewamy na masę budyniową.

Na górze układamy herbatniki jeden obok drugiego.

LUKIER :

Sok z cytryny rozcieńczamy z cukrem puder na gładką masę.

( Dodajemy taka ilość cukru pudru, by masa była gęsta , ale smarowna )

Przygotowany lukrem dokładnie smarujemy herbatniki.

Zdobimy listkami czekoladowymi i kawałkami cytrynki.

Odstawiamy do ” przegryzienia “

 

You Might Also Like

92 komentarze

  • Reply
    Goa
    5 marca 2013 at 21:38

    pięknie się prezentuje, zapewne też tak smakuje:)

  • Reply
    deserowo
    5 marca 2013 at 21:50

    fajny pomysł na lekkie ciasto. Bardzo ładnie wygląda :)

  • Reply
    Bity Kęs
    5 marca 2013 at 21:52

    oj tak

  • Reply
    Roz Airad
    5 marca 2013 at 22:26

    wygląda przepysznie ;D

  • Reply
    Anonymous
    5 marca 2013 at 22:40

    u mnie to ciasto nazywa się cytrynowcem : pychotka :)

  • Reply
    Anonymous
    6 marca 2013 at 21:04

    Bardzo ladnie wyglada i mam ochote go zrobić,
    ale w częsi z przepisem na mase budyniową jest napisane
    ” 1 szklanke wody o cukier gotujemy” co to oznacza?
    Budynie mam kupić z cukrem czy bez?
    Nie robię zwykle ciast, sytuacja mnie zmusiła:)

    • Reply
      Sylwia Ładyga
      6 marca 2013 at 21:30

      Ma byc “I” – już poprawiłam :):):)
      Przepraszam za pomyłkę :)
      Ciasto jest pyszne i napewno Ci posmakuje!!!
      Budynie z cukrem będą lepsze :)

    • Reply
      Anonymous
      6 marca 2013 at 21:52

      dziękuje:) na pewno go zrobię:)

  • Reply
    Anonymous
    14 marca 2013 at 07:57

    Pysznie wyglada. Srenia blacha to jakich rozmiarow.

  • Reply
    killercooking
    1 kwietnia 2013 at 18:10

    pyszne, przepyszne ! robiłam na święta.http://killerkowegotowanie.blogspot.com/

  • Reply
    Anonymous
    2 kwietnia 2013 at 14:16

    …ciasto jest rewelacyjne, pyszne :) zrobiłam, zjadłam i wiem co mówię ;) Polecam :)

  • Reply
    Ania
    3 maja 2013 at 12:34

    Ciasto pyszne!

  • Reply
    Espresso
    12 maja 2013 at 21:28

    Apetycznie się prezentuje :)

  • Reply
    Natalia - Poezja Smaku
    25 listopada 2013 at 13:13

    Śliczne jest :)

  • Reply
    Usta - usta z galaretką
    13 maja 2014 at 14:12

    […] razem powstało przepyszne , lekko orzeźwiające ciacho , które jak wszyscy zgodnie przyznali : było […]

  • Reply
    jacob
    13 maja 2014 at 20:24

    zrobilem…
    i jedyne co moge powiedziec to:
    R E W E L A C J A !

  • Reply
    gin
    16 maja 2014 at 16:21

    Mmm, wygląda bosko – cudownie leciutkie i orzeźwiające, idealne na lato :)

  • Reply
    Tarta cytrynowa - bezglutenowa
    29 maja 2014 at 06:39

    […] Cytrynowe , orzeźwiające , słodkie , a jednocześnie o delikatnym kwaskowatym posmaku – po takie przysmaki z przyjemnością sięgamy , kiedy za oknem robi się coraz bardziej gorąco. […]

  • Reply
    tinka90
    15 czerwca 2014 at 13:04

    na jaka blache sa podane proporcje? bo srednia niewiele mi mowi :)

  • Reply
    Szarlotka z bitą śmietaną
    5 sierpnia 2014 at 21:21

    […] Ciasto robi się ekspresowo … nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych … […]

  • Reply
    pina
    20 września 2014 at 16:56

    gratuluje tym, które napisaly, jakie to cisato niesamowicie szmaczne wyszlo!! bo to wielka sciema!! ja jestem wlasnie na poziomie robienia BUDYNIU Z WODA!! co za idiotyzm! wiedzialam, ze to nie wyjdzie, ale dla pewnosci chcialam sie przekonac! budyn z woda! dzieki za zmarnowane popoludnie i za ciasto na niedzielny obiad z rodzicami!
    TOTALNIE NIE POLECAM!
    ps. ciasto po 20 min sie nie dopieklo!

    • Reply
      Ostra na Słodko
      20 września 2014 at 18:03

      Szkoda …. ale jesteś jedyna , której nie wyszło!

      Robione dzisiątki razy przeze mnie … zawsze się udaje.

      Przepis przekazywany i polecany …

      A ciasto jest tak łatwe , że cięzko tu cokolwiek zepsuc , no ale jak widac Tobie się udało.

      Szkoda , bo ciasto naprawdę smaczne ;)

    • Reply
      Paulina
      18 kwietnia 2015 at 16:07

      Jeżeliciasto przed wyciągnięciem z piekarnika można sprawdzić wykalaczka. Każdy piekarnik jest inny. Ja piekłam 25 min

    • Reply
      nova
      14 maja 2015 at 23:25

      A może nie masz wprawy w pieczeniu ciast??? Wystarczy podrobinę wyczucia. Nigdy biszkoptu nie pieklaś? Trzeba było zmniejszyć odrobine temperaturę i piec 30 min., A budyń na wodzie i soku napewno wyjdzie ;) Ja to ciasto na pewno wypróbuje.

  • Reply
    jowi
    20 września 2014 at 18:46

    ubiłam śmietanę na sztywno. po dodaniu galaretki masa znow zrobila sie rzadka, czy jest szansa, ze to sie stezeje w lodowce?

  • Reply
    jowi
    20 września 2014 at 20:00

    wszystko wyszlo okej. troche roboty, ale jest przepyszne

  • Reply
    Małgoś
    17 października 2014 at 09:48

    Muszę przyznać,że ciasto wyszło po prostu boskie :) Mało tego wyszło dokładnie tak jak na zdjęciu,a wielką piekarką nie jestem :). Też byłam sceptyczna co do budyniu na wodzie,ale o dziwo wyszedł fantastycznie. Jak to u mnie bywa,łatwo tak do końca być nie mogło. Pianka się zważyła,ale bardziej z mojej winy, bo nie schłodziłam śmietan. Powtórka,teraz to już nawet miskę i wiertoloty schłodziłam:) i wyszło tym razem. Ciasto pyszne ,lekki,orzeźwiające. Jestem pod wrażeniem swoich umiejętności :). Dziękuje za przepis,będe tu do Ciebie zaglądać. Pozdrawiam

    • Reply
      Ostra na Słodko
      17 października 2014 at 10:51

      Strasznie się cieszę!!!!
      Nawet nie wiesz jak miło widzieć takie komentarze :)

      W następnej kolejności polecam Miętuska ;)

  • Reply
    Anna
    4 listopada 2014 at 18:04

    Jestem właśnie w trakcie roboty :) Już tupie nóżkami na efekty….

  • Reply
    CIASTO CYTRYNOWE Z PIANĄ BEZOWĄ
    13 listopada 2014 at 12:24

    […] Ciasto cytrynowe z kremem budyniowym uwielbiacie – wiem! […]

  • Reply
    ela
    6 grudnia 2014 at 18:28

    Blaszka o jakich wymiarach ? Proszę o odpowiedź będę piekła na święta :)

    • Reply
      Ostra na Słodko
      6 grudnia 2014 at 18:31

      Taka ok. 25×28 cm mniej więcej.
      Żeby weszło 25 herbatników :)
      Nie większa , bo będzie za niskie.

  • Reply
    eola
    11 stycznia 2015 at 14:01

    napewno ten budyń na wodzie ??

    • Reply
      Ostra na Słodko
      11 stycznia 2015 at 15:50

      Tak , na wodzie.
      Jak widać ciasto wychodzi rewelacyjne o czym świadczą m.in. komentarze :)
      Ciasto robi furorę wśród tych, którzy jedzą :)

  • Reply
    Zacznij dzień od szklanki wody z cytryną | magdalenafajer
    25 stycznia 2015 at 18:42

    […] Na osłodę wrzucam Wam >>LINK<< do przepisu na pyszne ciasto cytrynowe […]

  • Reply
    Agata
    29 stycznia 2015 at 03:36

    na samej gôrze Sylwia ma zawsze wymiary blaszki jeszcze przed podaniem składników a wszyscy : jaka to blaszka? jaka to średnia blaszka ? jak podkradacie przepisy to je czytajcie , niedość , że jej podkradacie to jeszcze ją męczycie. Kochana dziekuje za pyszne przepisy! Życzę dużo cierpliwości! A jak ktoś nie umie ugotować budyniu na wodzie to niech na niedzielny obiad kupi ciasto w cukierni , jak tak można napadać na człowieka za życzliwość , bezczelność!!!!

  • Reply
    Adrianna
    3 lutego 2015 at 12:00

    Spoko, ale naturalniej wygląda bez programu graficznego.

  • Reply
    Mateo
    10 lutego 2015 at 00:33

    Witam mam kilka pytań co do pianki cytrynowej
    1. Na ile zostawiamy galaretkę ?
    2. Jeżeli śmietanę za długo ubijamy to też źle ? ponieważ zrobiły mi się grudki jakby ser biały i gdy dodałem jeszcze galaretkę która była może 10 min w lodówce to już kompletnie wyszło źle. ciapa się zrobiła i w ogóle ta warstwa mi nie wyszła.
    A co do masy budyniowej i do masła to chyba też źle bo nie miałem miękkiego masła i twarde miksowałem i nie wyszła żadna puszysta masa jak się jest napisane. Czy musiało być miękkie? Budyń miał być bardzo zimny ?mój był trochę ciepły ale mało.
    Jeszcze do herbatnikow pytanie. czy u was są one miękkie ?bo nasmarowalem tym lukrem dwa razy nawet i tylko trochę były miękkie.
    I jeszcze chciałbym powiedzieć ze jeżeli ktoś ma problemy z ubijaniem białek to dlatego że źle oddzielił żółtka. musiałem drugi raz robić bo nie widziałem :) to moje pierwsze ciasto ale i tak jestem zadowolony. proszę o odpowiedź żeby następnym razem wyszło lepiej :) Pozdrawiam.

    • Reply
      Ostra na Słodko
      10 lutego 2015 at 06:26

      1. Galaretkę zostawiamy do całkowitego ostygnięcia, ale nie stwardnienia.
      Czas zależy od tego gdzie ją będziemy trzymać / powiedzmy że ok.20-25 minut w chłodzie.

      2. Jeśli za długo ubijamy to jest “przebita” i zważy się, tak jak w Twoim wypadku.

      3. Masło MUSI być miękkie ( musi musi ) .
      Budyń NIE MUSI być zimny , śmiało może być jeszcze lekko ciepły – wtedy łątwiej się ubija.

      4.Herbatniki miękną pod lukrem , ale nie odrazu ;)

      5. Z tymi białkami to się zgadzam – nie może być ani kropelki żółtka ;)

      POzdrawiam serdecznie!

  • Reply
    CIASTO CYTRYNOWE Z NUTELLĄ
    26 marca 2015 at 14:10

    […] kruche ciasto pokryte truskawkową marmoladą i dwoma rodzajami kremu – cytrynowym i czekoladowym z nutellą , przełożone puszystym biszkoptem tworzy niezwykłą […]

  • Reply
    MIĘTUSEK - CIASTO CZEKOLADOWE Z MIĘTOWO-BUDYNIOWYM KREMEM I LANDRYNKAMI
    4 kwietnia 2015 at 15:48

    […] kakaowy biszkopt pokryty budyniową pianką , herbatnikami, orzeźwiającym puchem i pyszną mleczną czekoladą to ciasto od którego nie da […]

  • Reply
    LEŚNY MECH Z GALARETKĄ - NAJLEPSZY!
    5 kwietnia 2015 at 11:55

    […] CIASTO CYTRYNOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM I PIANKĄ […]

  • Reply
    CIASTKA CYTRYNOWE - SŁONECZKA
    9 kwietnia 2015 at 06:51

    […] kruche , delikatne , o orzeźwiającym cytrynowym […]

  • Reply
    CYTRUSKI - KRUCHE CIASTECZKA CYTRYNOWE
    9 kwietnia 2015 at 07:34

    […] kruche , delikatne , o orzeźwiającym cytrynowym […]

  • Reply
    Paulina
    18 kwietnia 2015 at 15:48

    Czy napewno do budyniu dodać wody a nie mleka?

  • Reply
    CIASTO MARCHEWKOWE - NAJLEPSZE!
    25 kwietnia 2015 at 07:43

    […] tym sposobem niedzielne popołudnie spędziłam na robieniu najlepszego na świecie ciasta […]

  • Reply
    CIASTO KOKOSOWE Z KREMEM BANANOWYM
    5 maja 2015 at 06:30

    […] ostatnio zrobiło furorę w moim domu i mama dodała go do listy tych swoich ulubionych ( zaraz po Cytrynowcu i Serowym Cappuccino […]

  • Reply
    Nesta
    15 maja 2015 at 14:42

    Zrobiłam wczoraj i wyszło super! Tak jak moje wypieki zwykle smakują głównie mnie, to tym razem już połowa zniknęła, tak wszystkim smakuje :)
    Też miałam wątpliwości co do budyniu, głównie gdy miałam go wymieszać z masłem, ale wyszło pycha! Tylko chyba trochę wody pożałowałam, następnym razem dam trochę więcej.
    Przepis super :) Pozdrawiam :D

    • Reply
      Ostra na Słodko
      15 maja 2015 at 14:47

      Bardzo sie cieszę i bardzo miło mi czytać taką wiadomość!
      Ciasto zawsze robi furorę!

      Mam nadzieję , że jeszcze niejedno ciacho tak posmakuje :)

  • Reply
    mała_mi
    18 czerwca 2015 at 09:52

    a jak chce zrobić na dużą blachę to podwoić składniki czy robić z 1,5 porcji? robiłam już na średniej blaszczce i wyszło pyszne! ale teraz piekę dla siostry więc musi wyjść idealnie ;)

    • Reply
      Ostra na Słodko
      18 czerwca 2015 at 10:04

      Zależy jaka duża blacha ;)
      Lepiej , żeby trochę zostało niż ma w połowie braknąć :)

  • Reply
    Nikki
    4 lipca 2015 at 01:23

    Uwielbiam to ciasto, robię je kolejny raz i zawsze znika w zastraszającym tempie, jest lekkie i kwaskowe, więc w sam raz :) Ja pomijam warstwę z herbatnikami zostawiam z tą puszystą śmietanką na górze :) co do śmietany też kiedyś ubijałam za długo, ale za to jakie masło wyszło :) w każdym bądź razie pycha!!!!

    • Reply
      Ostra na Słodko
      4 lipca 2015 at 08:18

      Bardzo się cieszę , że tak smakuje i mam nadzieję , że jeszcze niejeden przepis wpadnie w oko :)))

  • Reply
    Anonim
    27 sierpnia 2015 at 21:42

    w sobote bede robic to ciasto na niedzele napisze czy smakowalo gosciom bo wyglada obłednie :)

  • Reply
    GRILL U BURMISTRZA - czyli "czy Policja robi najlepsze burgery w Niepołomicach"
    31 sierpnia 2015 at 08:55

    […] ( pamiętajcie, że tu macie przepis : https://ostra-na-slodko.pl/2013/11/22/ciasto-cytrynowe-z-kremem-budyniowym-i-pianka/ ) […]

  • Reply
    jowi
    9 listopada 2015 at 18:15

    gdzie można kupic taki czekoladowe listki?

  • Reply
    Teresa Rebeta
    6 grudnia 2015 at 13:03

    Witam, kiedyś próbowałam połączyć bitą śmietanę z zimną galaretką…. wyszło mi wszystko oddzielnie jakby zważyło się, od czego to zależy?
    :) pozdrawiam

  • Reply
    jacobi
    8 marca 2016 at 21:05

    Witam. Dziś zrobiłem to ciacho i wyszła rewelacja. W smaku orzeźwiający smak cytryny i delikatny puch pianki. Zamiast herbatników na wierzch starłem gorzką czekoladę na tarce. Dzięki za przepis i polecam z całego serca.

  • Reply
    gosa
    25 kwietnia 2016 at 15:43

    Wczoraj robilam Rewelacja!:-)

  • Reply
    iwona
    1 maja 2016 at 14:43

    Robiłam. Świetne ciasto, to nie ostatni przepis który wypróbuje,pierwszy raz robiłam budyń z wody ale masa jest super :) ja również polecam.

  • Reply
    Ewa
    17 maja 2016 at 18:16

    Witam
    Robilam w sobote te ciasto po prostu niebo w gebie nawet mojemu holenderskiemu mezowi bardzo smakowalo naprawdę polecam pyszne pyszne jeszcze raz pychotka. Tak czytałam opinie i jedna z Pan narzekala ze cos nie wyszlo tylko zastanawiam się co bo bardzo proste trzeba tylko przeczytać wcześniej i niektóre rzeczy wcześniej przygotować jak np. budyn żeby był zimny może to było przyczyna ze był rzadki.
    Dodam zdjecie może nie takie piękne jak Pani ale za to pyszne. Szkoda ze nie można dodac zdjeciaPozdrawiam

    • Reply
      Ostra na Słodko
      17 maja 2016 at 22:57

      Bardzo się cieszę, że tak smakowało! :)))))
      Zdjęcie proszę wysłać mi albo mailem albo poprzez facebooka ( tak najwygodniej! ) – z przyjemnością dodam je do galerii ))

  • Reply
    kasia
    20 maja 2016 at 13:09

    witaj czy jeśli zamiast cytryn dodam zaprawy cytrynowej takiej z butelki to ciasto wyjdzie jak myślisz???

  • Reply
    Klaudia
    12 czerwca 2016 at 16:18

    Witam, czy masło mam wymieszać z tą masą budyniową?

  • Reply
    Ela
    27 czerwca 2016 at 09:20

    Mam pytanie czy cytryny można zamienić na limonki? Ewentualnie pół na pół? Tak mnie naszło żeby poeksperymentować;))) Cytryna i limonka to moje smaki. I mam taki pomysł żeby zamiast masła do budyniu dodać maskarpone. Tak ostatnio zrobiłam przy innym ciescie i masa wyszła lżejsza i będzie miała mleczną nutkę – moze budyń na wodzie nie będzie wzbudzał takich kontrowersji. Pozdrawiam.

  • Reply
    Marta
    9 lipca 2016 at 07:16

    Ciasto przepyszne, wygląd jak z markowej cukierni. Warto poświęcić tą dłuższą chwilę na zrobienie tej pychotki.

  • Reply
    Rudix79
    15 lipca 2016 at 20:23

    Ciasto się przegryza śmietana zanim nie dałam galaretki była puszystą jak dałam d0galaretke odczuwam taka jakby kaszke

  • Reply
    ewela
    29 lipca 2016 at 11:49

    Ciasto nieziemsko pyszne. Jeszcze lepsze jest na 2 dzień

  • Reply
    Kasia
    29 lipca 2016 at 19:51

    Jejjj, ciasto niebo w gębie, robiłam dzisiaj na pożegnanie w pracy w UK, wszystkie Angielki błagały o przepis:D rewelacja, nie wiem jak może się nie udać, bardzo dziękuje, będzie często gościć na naszym stole:)

    • Reply
      Ostra na Słodko
      29 lipca 2016 at 20:46

      Ajjj strasznie się cieszę!!! Zrobiłaś mi reklamę :D
      Mam nadzieję, że jeszcze niejeden przepis tak posmakuje :*

  • Reply
    marta
    6 sierpnia 2016 at 18:44

    Właśnie chłodzi się w lodówce, mój 8 -letni syn wraca jutro z wskacji uwielbia ciasta cytrynowe….. mam nadzieję że to mu zasmakuje

  • Reply
    to tylko ja
    1 października 2016 at 20:58

    własnie dzisiaj zrobiłam to ciasto ,nie powiem jest bardzo smaczne ,ale dupy nie urywa ,lubię piec i to najróżniejsze wynalazki wszystko wychodzi mi bardzo dobrze ,przyda by się tylko między budyniem ,a śmietaną większy kontrast kolorów.

    • Reply
      Ostra na Słodko
      1 października 2016 at 21:02

      Bardzo się cieszę, że smakuje :)))
      Jak będziesz miała jakiś fajny wynalazek chętnie zobaczę i przygotuję :)))

  • Reply
    Magdalena
    29 października 2016 at 16:45

    Ciasto wygląda fajnie i wyglądem zrobiło furorę na moim stole, ale jest za słodkie!!!! blee

    • Reply
      Ostra na Słodko
      29 października 2016 at 17:00

      To już Kochana tylko kwestia gustu , nie wina przepisu :)
      Mi zdecydowani odpowiada taka słodycz … a Ty na przyszlość jakbyś zdecydowała się robić zmniejsz ilość cukru :)

  • Reply
    ramona
    26 grudnia 2016 at 22:47

    witam moze pani podac wielkosc blachy

  • Reply
    Daga
    3 maja 2017 at 10:56

    Ciasto, jak mało które z przepisu internetowego wyszło idealnie. Jest lekkie i orzeźwiające. Polecam, wbrew pozorom wcale nie jest trudne do zrobienia.

  • Reply
    Marta
    22 maja 2017 at 21:02

    Zrobiłam dzisiaj,bardzo dobre,na budyniach waniliowych,masło było zimne jak ucierałam ale zrobiło się miękkie jak dodałam leciutko ciepły budyń,ten lukier z przepisu wyszedł za rzadki i widać herbatniki,zrobię drugą gęstrzą warstwe,bo jadłam u sąsiadki z grubą warstwą białego lukru i wtedy jest rewelacja.Pozdrawiam.

  • Reply
    Kuchareczka
    4 czerwca 2017 at 13:54

    Jak dla mnie czuć za dużo cukru i cytryny. Następnym razem do pianki nie dodam galaretki i nap dam polewę czekoladowa. Z przepisu wyszło ładnie ale jest mdłe i kwaśne

  • Reply
    ewa
    16 grudnia 2017 at 21:05

    100 gram masła ???? nie 200?
    ten krem nie bedzie płynny

  • Reply
    Rocksett
    9 kwietnia 2018 at 08:25

    Najlepszy przepis na biszkopt. Zawsze się udaje. Biszkopt tak fajny, że wykorzystuje go do innych ciast jako spód. Polecam zrobić biszkopt taki jak w przepisie i do tego zrobić piankę z galaretek i bitej śmietany śnieżki. Na to dać owoce i zalać galaretką i też super. Jak ktoś lubi ciasto z truskawkami to ten biszkopt do tego też polecam. Nie jestem do ra w robieniu ciast. Często zdażają mi się pomyłki, ale to ciasto wychodzi mi zawsze. Czas pieczenia podany w przepisie jest poprawny i zawsze u mnie wychodzi wyrośnięte i upiecxone ciasto. Raz piekłam w popsutym piekarniku to lekko się przypaliło. Trzeba być totalnym ignorantem żeby zepsuć to ciasto.

  • Reply
    Dorota
    4 czerwca 2018 at 20:23

    Potrzebuję ciacho zrobić na blachę 34×40 cm. Składniki podwoić czy wystarczy półtorej porcji składników?

  • Reply
    Dominika
    2 listopada 2018 at 11:46

    Robię to ciasto według Twojego przepisu już od kilku lat. Zawsze po jakimś czasie do niego wracałam. Każdy je uwielbia, znika w tak ekspresowym czasie. Gdy pierwszy raz, zobaczyłam ten przepis w każdą sobotę musiałam je robić…

  • Reply
    Renata
    22 września 2020 at 19:07

    Przepis wygląda smakowicie jedyny problem mam z masą budyniową bo jest w formie płynnej czy ona stężeje w lodówce? Robiłam krok po kroku tak jak w instrukcji gdzie popełniłam błąd?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      22 września 2020 at 19:08

      Jeśli robiłaś tak jak w przepisie i trzymałaś się proporcji to na 100% stężeje <3

    Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress