Puree z batatów

M&B
Puree z batatów

Dla odmiany zamiast polskich ziemniaków przygotowaliśmy sobie puree z batatów. Kaczka już się piekła, więc wystarczyło słodkie ziemniaki z dodatkiem oliwy i rozmarynu zawinąć w folię i o odpowiedniej porze włożyć do piekarnika. Po upieczeniu zblendowaliśmy bataty, uzyskując kremowe puree o wyrazistym kolorze i wspaniałym smaku, ale można je tylko rozgnieść widelcem. Puree z pieczonych batatów jest dobrym dodatkiem do każdego rodzaju pieczonego mięsa, ładnie wygląda na talerzu i zachęca do delektowania się posiłkiem.

Puree z batatów – składniki

  • 500 g batatów
  • oliwa
  • kilkanaście igiełek suszonego rozmarynu
  • sól do smaku




Wykonanie

Bataty obrać, umyć i osuszyć. Każdy batat nasmarować oliwą, ułożyć na oddzielnych foliach (błyszczącą stroną do środka), posypać rozmarynem i zawinąć. Włożyć do rozgrzanego do 180oC piekarnika, piec z termoobiegiem 50-60 minut.

Po upieczeniu słodkie ziemniaki ostrożnie rozwinąć, razem z rozmarynem zblendować lub dokładnie pognieść, na koniec puree z batatów doprawić solą do smaku.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Puree z batatów
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis