Puree z batatów
Dla odmiany zamiast polskich ziemniaków przygotowaliśmy sobie puree z batatów. Kaczka już się piekła, więc wystarczyło słodkie ziemniaki z dodatkiem oliwy i rozmarynu zawinąć w folię i o odpowiedniej porze włożyć do piekarnika. Po upieczeniu zblendowaliśmy bataty, uzyskując kremowe puree o wyrazistym kolorze i wspaniałym smaku, ale można je tylko rozgnieść widelcem. Puree z pieczonych batatów jest dobrym dodatkiem do każdego rodzaju pieczonego mięsa, ładnie wygląda na talerzu i zachęca do delektowania się posiłkiem.
Puree z batatów – składniki
- 500 g batatów
- oliwa
- kilkanaście igiełek suszonego rozmarynu
- sól do smaku
|
Wykonanie
Bataty obrać, umyć i osuszyć. Każdy batat nasmarować oliwą, ułożyć na oddzielnych foliach (błyszczącą stroną do środka), posypać rozmarynem i zawinąć. Włożyć do rozgrzanego do 180oC piekarnika, piec z termoobiegiem 50-60 minut.
Po upieczeniu słodkie ziemniaki ostrożnie rozwinąć, razem z rozmarynem zblendować lub dokładnie pognieść, na koniec puree z batatów doprawić solą do smaku.
|