Kwaśnica

M&B
kwaśnica

Kwaśnica to zupa, którą zawsze zamawiam w karczmach podczas wakacyjnych wypadów w góry, kwaśny smaku tej podhalańskiej zupy i jej rozgrzewające właściwości są nieocenione po zejściu ze szklaku. Daleko od gór, w samym środku lekkiej zimy postanowiłam przygotować ją w domu, kierując się przy tym głównie wpisami osób komentujących przepis na kwaśnicę zamieszczony na kilku blogach.

Kwaśnica – składniki

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 kg wędzonych żeberek
  • 500 g wędzonego surowego boczku
  • 4 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ziarenka jałowca
  • 3 suszone grzyby




Wykonanie

Żeberka oraz boczek pokroić na części, wrzucić do garnka i zalać 3 litrami zimnej wody. Dodać obrane i rozgniecione ząbki czosnku, kminek, liście laurowe, ziela angielskie, jałowiec i suszone grzyby. Gotować na małym ogniu przez 30 minut.

Po tym czasie do garnka dołożyć kiszoną kapustę (nie płukać jej, a jeśli trzeba, to pokroić), wlać także sok z kapusty. Gotować 40-60 minut, do czasu, aż kapusta będzie miękka. Wyjąć boczek i po przestudzeniu pokroić go w kostkę, ponownie dodać do zupy. Na koniec wsypać roztarty w dłoniach majeranek oraz ugotowane osobno ziemniaki.

Kwaśnicę podawać z ziemniakami, porcją żeberek i boczku.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Kwaśnica
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis