Gulasz z łopatki wieprzowej

M&B
Gulasz z łopatki wieprzowej

Gulasz z łopatki wieprzowej to łatwy i szybki sposób na przygotowanie sycącego i rozgrzewającego dania obiadowego. Z pewnością każda Pani domu ma swój ulubiony sposób na jego przygotowanie, jak też i preferowane dodatki, które wzbogacają smak gulaszu z łopatki wieprzowej. W tym przepisie użyliśmy niewielu dodatków, bardziej postawiliśmy na wydobycie smaku i zamknięcie go w aromatycznym i dość pikantnym sosie, co chyba nam się udało. 😉

Składniki na gulasz z łopatki wieprzowej

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 papryczki chili (bez pestek)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ziarenka jałowca
  • 2 liście laurowe
  • 1 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • mąka do oprószenia mięsa
  • olej do smażenia




Wykonanie

Łopatkę wieprzową umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę. Posypać solą, pieprzem i słodką papryką, na koniec oprószyć mąką.

Paprykę umyć, usunąć nasiona oraz białe błonki, pokroić w paski.

Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać.

Papryczkę chili drobno posiekać.

Na patelni rozgrzać olej, partiami wrzucać kawałki łopatki wieprzowej, obsmażyć z każdej strony. Przełożyć do garnka, a na tej samej patelni podsmażyć cebulę, papryczkę chili i czosnek, po czym przełożyć do mięsa. Dodać estragon, ziele angielskie, rozgniecione owoce jałowca, liście laurowe, zalać 1/2 litra gorącej wody. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem ok. 40-50 minut. Następnie dodać mąkę pszenną rozrobioną z wodą oraz koncentrat pomidorowy, wrzucić paski czerwonej papryki, gotować jeszcze 10-15 minut.

Gulasz z łopatki wieprzowej doprawić do smaku solą, pieprzem, słodką oraz ostrą papryką. Podawać z ziemniakami, ugotowaną kaszą lub makaronem.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Gulasz z łopatki wieprzowej
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis