czwartek, 19 marca 2020

Ryż po marokańsku z warzywami


Ryż po marokańsku można spożywać jako danie wegańskie lub wegetariańskie z jajkiem w koszulce. Tak przygotowany ryż jesy bardzo smaczny i aromatyczny.

SKŁADNIKI: 

Na cztery porcje

szklanka ryżu np. naturalny lub basmati 
3 łyżeczki przyprawy marokańskiej Sahara ( w jej skład wchodzi: kolendra, kumin, cebula, czosnek, kminek, fenkuł, pieprz, gorczyca, chili, sól)
papryka (dałam żółtą)
cukinia
2 łodygi selera naciowego
1/2 kiszonej cytryny (opcjonalnie - dodałam bo miałam)
2 suszone morele
1/2 pęczka mięty
świeża kolendra
cebula czerwona
suszone pomidory lub koktajlowe
zielone oliwki lub czarne (kilka)
sok z 1/2 cytryny
2 łyżeczki miodu
40 ml oliwy + 1 łyżka do sosu

PRZYGOTOWANIE:

Przygotuj sos z soku z cytryny, startej skórki, miodu i łyżką oliwy. Odstaw.


Ryż ugotuj na sypko według czasu podanego na opakowaniu. Cukinię, paprykę i cebulę pokrój w kosteczkę. Seler w plasterki. Wrzuć na rozgrzany olej najpierw cebulę, potem paprykę a na końcu cukinię. Dodaj przecięte na pół pomidorki lub pocięte suszone pomidory (użyłam suszone) i posiekaną kiszoną cytrynę. Na koniec dodaj 3 łyżeczki
przyprawy Sahara. Dodaj ryż i wymieszaj razem. Dodaj pocięte w plasterki morele. Wlej wcześniej przygotowany sos. Wymieszaj. Przełóż całość na półmisek, udekoruj oliwkami i  posyp posiekaną miętą i kolendrą.



3 komentarze: