czwartek, 19 marca 2020

Soczysty vege burger z halloumi na przedwiośnie i domowe bułki

Jutro pierwszy dzień astronomicznej wiosny ♥
Z tej okazji na zielony przełom sezonów zapraszam wszystkich do Słonecznej Kuchni na absolutnie wspaniałego burgera w domowych bułkach! :)
Pyszna, chrupiąca buła wypełniona po same brzegi tylko dobrocią.
Miedzy cienkimi warstwami aromatycznego, zielonego pesto kryją się czosnkowe i bardzo soczyste pieczarki w occie balsamicznym, potem wdzięczą się plasterki słodkiej cukinii, a na niej wyrazisty, przepyszny smażony ser halloumi.
Czy to nie brzmi zachęcająco?
A to jeszcze nie koniec!
Bo oto wiosenny akcent w postaci świeżego, młodego szpinaku zachwycającego zielenią, krążki młodej dymki kuszącej chrupkością, świeżością i wspaniałym zapachem nowalijki oraz garstka kiełków rzodkiewki.
Ta-dam!
Oto pyszny burger, bez grama mięsa, a sycący i rozbrajający nie tylko mnogością tekstur ale i przenikającymi się smakami, które świetnie się razem komponują, łącząc ziemisty smak pieczarek i mocno słone halloumi ze świeżością warzyw i wszystkich zielonych przyjaciół ;)
No i jeszcze te bułki!
Bardzo proste i typowo hamburgerowe.
Wchłaniają w siebie wszystkie smaki i aromaty wydobywające się ze składników ciepłej kanapki, a do tego są puszyste, miękkie i mogą być opieczone właśnie tak, jak lubicie najbardziej ;)
Porzućmy chociaż na chwilę rozterki i odsuńmy na bok kłębuszki lęku, bo właśnie zaczyna się najzieleńsza i pachnąca mirabelką pora roku.
Szkoda byłoby ją przegapić i nie zatopić zębów w przełomowym burgerze pełnym zielonych nadziei :)







































Wege burgery z serem halloumi i pieczarkami w domowych bułkach
Potrzebujesz:
Bułki:

  • 400g mąki pszennej
  • 100g mąki pełnoziarnistej / orkiszowej
  • 250g letniego mleka
  • 20g cukru
  • 30g świeżych drożdży
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50g masła
  • sezam do posypania
Czosnkowe pieczarki w occie:
  • 250g pieczarek brunatnych lub zwykłych
  • 1 łyżka oleju
  • 3 szczypty granulowanego czosnku
  • 2 szczypty suszonego tymianku
  • 1 łyżka octy balsamicznego
  • sól do smaku
Do tego:
  • 1/2 małej cukinii
  • 1 ser halloumi
  • 1 słoiczek zielonego pesto
  • kiełki rzodkiewki
  • biała część dymki
  • świeży szpinak baby
Sposób przyrządzenia:
Bułki:
1. Drożdże i cukier rozpuść w letnim mleku - odstaw mieszaninę na 10min.
2. Do zaczynu drożdżowego dodaj mąkę, sól i żółtka - zagnieć na jednolitą masę.
3. Rozpuść masło, dodaj do ciasta i ponownie zagnieć na jednolitą masę.
4. Przełóż ciasto do wysokiej miski, przykryj ściereczką i odstaw na 40 min do wyrośnięcia.
5. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieć, podziel na 10 równych części i z każdej uformuj kulkę.
6. Bułeczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj je białkiem i posyp sezamem - odstaw do wyrośnięcia na 15min.
7. Piecz w 170*C przez 15-18min.

Czosnkowe pieczarki w occie:
1. Pieczarki umyj i usuń ogonki.
2. Rozgrzej na patelni olej, smaż kapelusze pieczarek do zbrązowienia z obu stron.
3. Dodaj przyprawy i podlej octem - podsmażaj jeszcze przez 3-4min, aż ocet zgęstnieje i oblepi grzyby.

Do tego:
1. Cukinię i ser pokrój w plasterki i podsmaż na oleju po pieczarkach.
2. Bułkę na burgera przekrój w poprzek na pół i opiecz na grillu lub suchej patelni.
3. Górę i duł opieczonych bułek posmaruj od wewnątrz pesto - po 1 łyżeczce na część.
4. Na spodniej części bułki ułóż liście szpinaku, następnie czosnkowe pieczarki i plastry cukinii.
5. Na cukinię ułóż 2 plastry sera halloumi, plasterki dymki i kiełki rzodkiewki.
6. Przykryj całość górną częścią bułki i zajadaj!

Smacznego!









































Veg burgers with halloumi cheese and mushrooms in homemade rolls
Ingredients:
Rolls:
  • 400g wheat flour
  • 100g wholemeal / spelled flour
  • 250g of lukewarm milk
  • 20g sugar
  • 30g fresh yeast
  • 2 yolks
  • 1/2 teaspoon salt
  • 50g butter
  • sesame for sprinkling
Garlic mushrooms in vinegar:
  • 250g brown or ordinary mushrooms
  • 1 tbsp oil
  • 3 pinches of granulated garlic
  • 2 pinches of dried thyme
  • 1 tbsp balsamic vinegar
  • salt to taste
Additionally:
  • 1/2 small zucchini
  • 1 halloumi cheese
  • 1 jar of green pesto
  • radish sprouts
  • white part of speech bubbles
  • fresh baby spinach
Method:
Rolls:
1. Dissolve yeast and sugar in lukewarm milk - let the mixture stand for 10 minutes.
2. Add flour, salt and yolks to the yeast leaven - knead to a homogeneous mass.
3. Melt the butter, add to the dough and knead again to a homogeneous mass.
4. Transfer the dough to a high bowl, cover with a cloth and let stand for 40 minutes to rise.
5. Knead the kneaded dough once again, divide it into 10 equal parts and form a ball from each.
6. Place buns on a baking tray lined with baking paper, smear them with protein and sprinkle with sesame seeds - leave to rise for 15 minutes.
7. Bake at 170 * C for 15-18min.

Garlic mushrooms in vinegar:
1. Wash the mushrooms and remove the petioles.
2. Heat oil in a frying pan, fry the mushroom hats on both sides until browned.
3. Add spices and vinegar - fry for 3-4 minutes until the vinegar thickens and coat the mushrooms.

Additionally:
1. Slice zucchini and cheese and fry in oil after mushrooms.
2. Burger roll cut in half across and grill on a grill or dry pan.
3. Brush the top and bottom of toasted bread rolls with pesto on the inside - 1 teaspoon per part.
4. Arrange spinach leaves on the underside of the roll, followed by garlic mushrooms and zucchini slices.
5. Put 2 slices of halloumi cheese, slices of spring onions and radish sprouts on zucchini.
6. Cover the whole with the top of the roll and eat!

Enjoy!



10 komentarzy:

  1. Jaki apetyczny burger! Ja jem coraz mniej mięsa, więc takie dania są idealne. Podkradam Twój pomysł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam, zachęcam :D Myślę, że nawet dla mięsożerców to będzie naprawdę pyszna odskocznia ♥

      Usuń
  2. Prezentuje się cudownie, wspaniała apetyczna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie to wygląda!
    Domowe bułki konieczne. Duet kulinarny na 6!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam halloumi 😉a w połączenii z innymi składnikami musi smakować świętnie. Biore takiego burgerka bez zastanowienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. częstuj się! :D takie połączenie na pewno Cię pysznie zaskoczy :D

      Usuń
  5. halloumi zdecydowanie skradło moje serce. Z wielką ochotą wpakowałabym je do takiego właśnie burgera. Cudo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Jestem pewna, że skradł by także Twoje podniebienie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...