DROŻDŻÓWKI Z SEREM I KRUSZONKĄ – NAJLEPSZE!

Uwielbiam zapach ciasta drożdżowego!

Uwielbiam smak ciasta drożdżowego!

Nie mam co prawda do niego cierpliwości , więc niestety ZA RZADKO gości w mojej kuchni , ale jeśli już , to staram się z niego stworzyć wypieki , które zachwycą podniebienia domowników i przyjaciół.

Tak było i tym razem!

Takie drożdżówki wypełnione po brzegi słodkim białym serem są świetnym pomysłem na drugie śniadanie do pracy i szkoły!

drozdzowka z serem, ostra na slodko ,ser , kruszonka ,  ciasto drozdzowe , dozdzowki slimaczki , xxxxxxxx

SKŁADNIKI :

* mąka pszenna – 500 g

* drożdże świeże – 30 g

* mleko – 250 ml

* olej – 75 ml

* sól – 1 szczypta

* cukier wanilinowy – 1 op

* jajko – 1 szt

NADZIENIE :

* ser biały zmielony – 300 g

* żółtko – 1 szt

* cukier puder – do smaku

KRUSZONKA :

* mąka – 100 g

* cukier 50 g

* masło – 80 g

 

 SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

NADZIENIE :

Ser biały utrzeć z żółtkiem i cukrem pudrem.

KRUSZONKA :

Wszystkie składniki rozcieramy w palcach tworząc kruszonkę.

CAŁOŚĆ :

Drożdże kruszymy , mieszamy z łyżeczką cukru , łyżką mąki i odrobiną ciepłego mleka – odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.

Wszystkie składniki mieszamy z rozczynem i dokładnie wyrabiamy gładkie , zwarte ciasto.

Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.

Wyciągamy na podsypany mąką blat i zagniatamy.

Dzielimy na 12-13 kawałków.

Każdy rozwałkowujemy.

Na środek nakładamy porcję sera , zamykamy przez pół.

P1580614

P1580611

Zwijamy “ślimaka” , układamy na lekko natłuszczonej blasze i ostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Smarujemy roztrzepanym białkiem , posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego na 220C piekarnika na ok. 15-20 minut.

Smacznego!

drozdzowka z serem, ostra na slodko ,ser , kruszonka ,  ciasto drozdzowe , dozdzowki slimaczki 3 xxxxxxxxx

You Might Also Like

12 komentarzy

  • Reply
    Kamila
    3 lutego 2014 at 15:19

    Wygląda przepysznie! :)

  • Reply
    Joanna
    4 lutego 2014 at 21:54

    Są rewelacyjne! Takich jeszcze nie jadlam! puszyste, mięciutkie – bardzo polecam. Do kawusi czy herbatki poobiedniej – idealne:)

  • Reply
    Drożdżówki z rabarbarem
    6 maja 2014 at 06:31

    […] Sezon rabarbarowy już mamy , w związku z czym nie może zabraknąć w nim drożdżówek! […]

  • Reply
    Drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
    11 maja 2014 at 16:48

    […] mnie oczywiście kruszonka musiała być zrobiona w podwojonej ilości , bo wyjadałam ją przy każdym spojrzeniu na ciasto […]

  • Reply
    Muffiny truskawkowe z kruszonką
    22 maja 2014 at 16:12

    […] z kruszonką Będę Wam to powtarzać do znudzenia : uwielbiam kruszonkę! Z ciast … drożdżówek … muffinek czy innych przysmaków zawsze wyżeram ją w pierwszej kolejności!Dziś mam dla […]

  • Reply
    Cinnamon rolls
    7 czerwca 2014 at 07:07

    […] , mięciutki , delikatne i niesamowicie pachnące cinnamon rolls – czyli drożdżówki ślimaczki z […]

  • Reply
    Drożdżówki z truskawkami i malinowym budyniem
    1 października 2014 at 22:24

    […] tego mnóstwo chrupiącej kruszonki , bez której nie wyobrażam sobie drożdżówek i […]

  • Reply
    ROLADA DROŻDŻOWA Z JABŁKAMI
    31 października 2014 at 21:18

    […] Jest świetną alternatywą dla cukiernianych drożdżówek! […]

  • Reply
    MIGDAŁOWE NALEŚNIKI Z SEREM I RABARBAREM
    5 maja 2016 at 16:28

    […] lekko kwaśnego rabarbaru z delikatnym serem z wanilią i chrupiącymi naleśnikami z dodatkiem migdałów na stale zagości w moim […]

  • Reply
    dorota
    19 lutego 2020 at 09:44

    A czy serek moze byc taki z wiaderka?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      19 lutego 2020 at 17:33

      Tak, ale pod warunkiem, że będzie naprawdę gęsty – w innym przypadku bardziej się rozplynie, a nie “siądzie”

    Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress