Bułki pszenne bez drożdży i bez zakwasu – powiem krótko – te bułeczki zaskoczyły mnie bardzo pozytywnie. Nie spodziewałam się, że wyjdą aż tak pyszne, więc z ręką na sercu mogę Wam gorąco polecić ten oto przepis na pyszne, puszyste bułki bez drożdży.
Bułki bez drożdży
Od czasu do czasu tworzę pieczywo w domu. Wtedy mam pewność, że nie ma ono w sobie zbędnych dodatków. Po prostu wiem, co jem. Teraz, w dobie, kiedy koronawirus szaleje i w sklepie zabrakło drożdży, postanowiłam upiec coś bez nich. Tak oto powstały te bułeczki bez drożdży. Nie potrzebują one także zakwasu ani nie wymagają czasu wyrastania, więc robi się je błyskawicznie, praktycznie w 5 minut! Moja córka uwielbia je zajadać na słodko z dżemem, a mój mąż i ja z dobrej jakości wędliną. Gorąco zachęcam do wypróbowania tego prostego i szybkiego przepisu na bułki bez drożdży.
Bułki pszenne bez drożdży i bez zakwasu – Składniki:
Składniki na bułki pszenne bez drożdży:
- 450 g mąki pszennej tortowej typ 450 lub 500
- 330 g jogurtu naturalnego gęstego
- 1 lekko czubata łyżka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Dodatkowe składniki:
- woda do moczenia rąk
- mak, czarnuszka lub sezam do oprószenia bułek (ja tym razem użyłam maku niebieskiego)
Przepis na bułki pszenne bez drożdży i bez zakwasu:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, tyczy się to głównie jogurtu naturalnego. Jeśli zapomnieliście wcześniej wyciągnąć go z lodówki, to możecie kubeczek włożyć do miski z ciepłą wodą i kilkukrotnie wymieszać jogurt, by się nieco ogrzał.
- Do jednej miski wrzucić najpierw sypkie składniki (mąkę, cukier, sól i sodę oczyszczoną) i dokładnie wymieszać. Następnie dodać jogurt w temperaturze pokojowej i dokładnie wymieszać całość do połączenia się składników. Ewentualnie można się wspomóc mikserem z hakami do wyrabiania ciasta i zmiksować całość przez chwilę. Ręce lekko zwilżyć wodą i tak przygotowane ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej porcji uformować bułeczkę.
- Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Poukładać bułka na blaszce. Każdą bułeczkę delikatnie przetrzeć wilgotną od wody dłonią, a następnie za pomocą noża zrobić lekkie nacięcia. Wierzch bułek oprószyć makiem (tak jak w moim przypadku) lub też innymi ulubionymi dodatkami, np. czarnuszką bądź sezamem.
- Piekarnik nagrzać do 200 st. C (funkcja góra-dół bez termoobiegu) i piec bułki przez ok. 20 minut do zarumieniania.
- Po upieczeniu studzić bułki na kratce, by odparowały. Podawać z ulubionymi dodatkami, zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Smacznego!
Polecam również przepis na: bułeczki drożdżowe oraz bułki na jogurcie.
Upiekłam :) pyszne. Zamiast jogurtu naturalnego dałam sojowy.
Baaaardzo smaczne, niestety w środku wyszły mi niedopieczone :(
A składniki były w temperaturze pokojowej?
Właśnie upiekłam (z parą wodną), są przepyszne, będę je robić często. Super przepis! Dzięki!
Czy zamiast jogurtu naturalnego można użyć jogurt typu greckiego, bałkańskiego?
Tak
Moje bułeczki wyszły bardzo ciężkie co zrobiłam nie tak ?
Może za dużo mąki Pani dała?
A mi wyszły takie chropowate? Czy ciasto za mało wyrobione?
Na jakiej wysokości piec bułki na blasze aby równo się wypiekały ? U mnie wyszły bardziej wypieczone od spodu a piekłam na środku piekarnika.
Ja piekę na środkowej półce, aczkolwiek piekarnik piekarnikowi nie jest równy. Najlepiej przeczytać instrukcję swojego piekarnika :) bo być może, któraś z grzałek ma mocniejsze grzanie. Pozdrawiam :)
Bułki są pyszne! Właśnie piękę je po raz drugi:).
Jak długo trzeba mieszać,wyrabiać to ciasto aby było dobre? Niestety musiałam mieszać ręcznie i obawiam się że za krótko… i bardzo się kleiło do rąk.
A z maki razowej można takie zrobić ?
Bułki wyszły mi w środku niedopieczone, jaki może być tego powód ?
Za krótki czas pieczenia?
Albo to tylko wrażenie niedopieczenie – pozwoliła Pani/Pan bułkom odparować po upieczeniu? Jeszcze gorących nie powinno się kroić.
Właśnie piekę ale zrobiłam 4 duże, ciekawe co z tego bedzie
A mi wyszedł zakalec.Nie wiem czy jogurt był za zimny, czy czegoś dałam za dużo.
Tak jak pisałam w notce wyżej – wszystkie składniki na bułki muszą być w temperaturze pokojowej.
Mi też. Jogurt stał cały dzień poza lodówką. Reszta była też dobrze odmierzona… Szkoda.
Pyszności. Wszystkim domownikom smakowały ;-)
Bułeczki wyszły przepyszne ♀️
Co jeśli nie mam papieru do pieczenia? Mogę wysmarować masłem blachę?
Czy ciasto mogę przechować w lodówce żeby było na drugi dzień?
Jesteśmy w trakcie realizacji…..
Jak smakują następnego dnia?
Tak jak każde bułki, obojętnie czy pieczone w domu, czy kupione – na drugi dzień już nie są takie chrupiące ;)
Czy zamiast jogurtu naturalnego można użyć mleko 3,2%? W jakiej ilości dodać?
Jeśli dodamy mleko, to trzeba by było też zmieniać ilość mąki, by bułki miały odpowiednią gęstość. Więc ciężko mi powiedzieć :)
Bułki nie urosną. Istotą pieczenia bez drożdży jest to, że stosujemy sodę (zasadę) i coś kwaśnego (kefir lub jogurt). Następuje powstawanie piany, która spulchnia pieczywo zamiast drożdży. No chyba, że mleko już skwaśniało ;)
A co zamiast cukru?
A piekł ktoś z termoobiegiem?
ja dzis piekłam bułki z termoobiegiem ,trzeba pamiętać ze jesli termoobieg to 20 stopni mniej,
Bułeczki pyszne. Szybkie w przygotowaniu, idealne do zrobienia przed pracą. Ja daję po połowie łyżeczki sody i proszku do pieczenia. Zamiennie kefir, maślankę lub jogurt. Dziękuję za przepis.
Ile wychodzi bułek z jednej porcji?
8 sztuk bułek.
Dzisiaj upiekłem. Pycha
Bułeczki są pyszne!!! Wymieszalam zwykła mąkę z razową – bardzo ładnie wyrosły
Upiekłam wg przepisu. Bułeczki chrupiące i miękkie w środku. Pycha. Właśnie piecze je także moją siostra. Prosto ,szybko o smacznie. Dziękuję.
Czym jeszcze można zastąpić jogurt naturalny? Dieta bezmleczna
Jogurtem kokosowym
Co można użyć zamiast sody ? Czy bulki wyjdą z odrobiną proszku do pieczenia ?
Czy można zastąpić jogurt np. Śmietana 18%?
Tak
A jogurtem greckim?
Można.
Co można dodać zamiast sody ? Czy bułki wyjdą z odrobiną proszku do pieczenia ?
Zamiast łyżeczki sody,można dodać dwie łyżeczki proszku do pieczenia
Super pomysł <3 Chętnie wypróbuję te bułeczki, bo drożdże to teraz towar luksusowy i trudno dostępny ;)