poniedziałek, 16 marca 2020

Muffinki pinacolada (z mleczkiem kokosowym, wiórkami i ananasem) - bez laktozy

Chyba nie ma nic prostszego z wypieków niż muffinki. A jeżeli do tego wychodzą puszyste i świetnie wilgotne - po co utrudniać sobie życie? ;) Dzisiejsze babeczki z mleczkiem kokosowym i ananasem powstały od ręki z tego, co było w szafce. W końcu mamy  przymusowy sezon na wykańczanie zapasów. Lekko słodkie i niesamowicie pachnące sprawdzą się z kubkiem kawy lub gorącego kakao.

Składniki (12 sztuk)
-2 szkl. mąki pszennej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/2 szkl. cukru
-op. cukru wanilinowego
-60 g wiórek kokosowych + do posypania
-3/4 szkl. mleczka kokosowego
-2 jajka
-1/4 szkl. oleju
-1/4 szkl. syropu z ananasów z puszki
-kilka plasterków ananasa z puszki

Przygotowanie
Ananas pokroić w małe kawałki. W jednej misce umieścić suche składniki i dokładnie wymieszać. Do drugiej miski włożyć mokre i również dokładnie połączyć. Obie mieszaniny połączyć i rozmieszać ciasto.
Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej nałożyć pełną łyżkę ciasta. Poukładać po kilka kawałków ananasa. Na wierzch wyłożyć po kolejnej łyżce masy. Tak przygotowane surowe babeczki posypać obficie wiórkami kokosowymi. Pies około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.



Smacznego ;-)

5 komentarzy:

  1. Super, pinacolada to pyszny smak, uwielbiam to połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne połączenie składników :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie piekłam mufinek. Chętnie skorzystam z Twojego pomysłu, aż zrobiłam się głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tam gdzie kokos tam i ja,bardzo smaczne połączenie :-)

    OdpowiedzUsuń

Śledzie po kaszubsku

Nowy rok to chyba dobry czas na powrót do blogowania. Postanowiłam także zadbać o to by w przyszłości pojawiło się trochę więcej przepisów n...