Enchilada wieprzowa

Enchilada, enchiladas  jedno z moich ulubionych dań kuchni meksykańskiej . Małe kukurydziane tortille zamieniam na na tortille pszenne które w połączeniu z mięsem wieprzowym, warzywami i mieszanką przypraw tworzą pyszną potrawę .Przedstawiam wam te tradycyjne meksykańskie danie w moim wykonaniu.

Czas przygotowania:  1 godzina

Ilość porcji: 5 osób

Trudność przygotowania: średnie

SKŁADNIKI:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 5 tortilli
  • 200 g sera cheddar
  • 2 papryki(żółta i zielona)
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 4 cebule
  • 400 g pomidorów krojonych(puszka)
  • 350 ml passaty pomidorowej
  • 125 g kukurydzy 
  • 100 g fasoli czerwonej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili 
  • 1 łyżeczka kolendry (mielona)
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 4 łyżki oleju

1.  Cebulę kroimy w grubą kostkę.

Czosnek drobno siekamy. Z papryczki chili pozbywamy się nasion i również drobno kroimy.

2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy 2/3 cebuli dodając po chwili połowę czosnku i chili.

Następnie dodajemy mięso oraz przyprawy i smażymy.

3. W garnku smażymy 1/3 cebuli z dodatkiem drugiej połowy czosnku i chili.

Gdy cebula się zarumieni wlewamy pomidory i gotujemy.

4. Kroimy paprykę w paski, kwadraciki lub słupki wg. uznania oraz szczypiorek. Dodajemy  warzywa do garnka, podlewamy passatą i gotujemy do miękkości papryki.

5. Następnie przelewamy połowę zawartości garnka na patelnię. Dodajemy kukurydzę i fasolę mieszamy i farsz mamy gotowy.

Drugą połową sosu z garnka  smarujemy naczynie żaroodporne i zostawiamy część na  polanie tortilli.

6. Tortille smarujemy sosem posypujemy serem i nakładamy farsz. Zwijamy w rulon zawijając brzegi lekko dociskając.

7. Przekładamy do wcześniej wysmarowanego naczynia. Całość smarujemy z góry sosem i posypujemy serem.

Zapiekamy w piekarniku góra/dół przez 20 minut w temperaturze 190 °C  .

Gotowe… Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

Please wait...

Dodaj komentarz