poniedziałek, 16 marca 2020

Sałatka wielkanocna z szynką i groszkiem



Kolorowa,warstwowa sałatka na szpinakowo- czosnkowym biszkopcie.Do tego sporo jajek i posmak chrzanu-pychotka..... Fajnie sprawdzi się na Wielkanocnym stole ,ale również na każdej domowej uroczystości.Jest naprawdę smaczna - polecam gorąco....
Składniki:
Na biszkopt:

  • 120 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 60 ml oliwy lub oleju
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1/3 łyżki soli
  • 1/3 łyżki proszku do pieczenia
  • pieprz


Pozostałe składniki:

  • 250 g szynki konserwowej
  • ok 20 dag papryki konserwowej
  • 6 łyżek majonezu
  • 1,5 łyżeczki chrzanu
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • kilka plastrów żółtego sera
  • 5 jajek na twardo
  • puszka groszku
  • serek kanapkowy chrzanowy

Przygotowanie:
Zobaczcie film jak zrobić taką sałatkę krok po kroku ⇓⇓⇓

Zaczynamy od przygotowania biszkoptu :w tym celu miksujemy ze sobą wypłukane liście szpinaku ,czosnek ,żółtka ,sól i pieprz na gładką masę. Następnie ubijamy białka na sztywno i dodajemy do nich masę szpinakową dalej miksując. Jak już mamy to wymieszane przesiewamy do miski mąkę i proszek do pieczenia- mieszamy już drewnianą łyżką do połączenia składników . Masę wylewamy na blaszkę  kwadratową w o rozmiarach 24 x 24 cm ( spód  wyłożyłam papierem do pieczenia ),wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni , pieczemy przez około 30 minut (góra dół), studzimy.
Wystudzony biszkopt smarujemy dokładnie z serkiem kanapkowym,następnie posypujemy szynką  i papryką konserwową pokrojoną w kostkę.
 Mieszamy ze sobą 3 łyżki majonezu, łyżeczkę chrzanu i łyżeczkę musztardy, polewamy na szynkę z papryką i rozsmarowujemy dokładnie po wierzchu. Następnie układamy plastry żółtego sera.
 Białka oddzielamy od żółtek. Białka drobniutko kroimy i mieszamy z trzema łyżkami majonezu połową łyżeczki chrzanu i odrobiną soli. Taką mieszankę wykładamy na plastry żółtego sera.
 Następnie wykładamy  na całej powierzchni odsączony dokładnie  z wody groszek konserwowy i na niego , ścieramy na tarce o drobnych oczkach żółtka.Samą górę posypujemy pokrojonym drobno szczypiorkiem. Schładzamy w lodówce Najlepiej przez kilka godzin .Podajemy pokrojoną w kawałki i udekorowaną kleksem z majonezu, plasterkiem rzodkiewki z listkiem bazylii. Smacznego :)


Zapraszam również na moje inne przepisy na przekąski:

1 komentarzy

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!