wtorek, 17 marca 2020

Gulasz jagnięcy z owocową nutą


Nie wszyscy przyzwyczajeni są do smaków, które nie są „wpajane” nam od dziecka. Mamy na myśli drób wieprzowinę i nie lada gratkę, wołowinę. Z tą ostatnią to ciężko z „obrobieniem”. Twarda, łykowata i takie tam (większość tak uważa). Szkoda, że nie nauczeni jesteśmy urozmaicenia. A co powiecie na jagnięcinę? Dobrze przygotowana rozpływa się w ustach. Dodatek gruszki i cynamonu jest poezją. Wydaje się ekstrawaganckim daniem, jednak pamiętać trzeba, że takimi daniami były „standardy” jeszcze przed kilkudziesięcioma laty.







Składniki:


500 g jagnięciny
2 duże gruszki
1 marchew
2 łodygi selera naciowego
2 cebule
4 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
600 ml bulionu cielęcego
1 łyżeczka mielonego cynamonu
100 ml czerwonego wina wytrawnego
1 gałązka rozmarynu
sól, pieprz



Przygotowanie:




Mięso kroimy w kostkę.
Cebule, czosnek i seler siekamy.
Gruszki i marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Mięso podsmażamy na oleju. Wrzucamy posiekane warzywa. Chwilę dusimy pod przykryciem.
Dodajemy gruszki i marchew, smażymy.
Wlewamy wino, dodajemy cynamon i gałązkę rozmarynu. Odparowujemy alkohol. Zalewamy bulionem i gotujemy na średnim ogniu przez 30 minut.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz